Activering en handhaving
Het Opleidings- en tewerkstellingscentrum, waar OCMW Gent cliënten klaarstoomt voor de reguliere arbeidsmarkt, krijgt een nieuwe stek. Het zal in afzienbare tijd een ruimere intrek kunnen nemen in het hoofdgebouw op de voormalige UCO-site.
Lees meer...
OCMW Gent screent zorgvuldig de cliënt, maakt opleiding mogelijk en leidt de cliënt via sociale en/of arbeidsactivering naar de reguliere arbeidsmarkt. Hiervoor heeft het Opleidings- en tewerkstellingscentrum gemiddeld ruim 1700 cliënten in begeleiding.
Lees meer...
Om de sociale fraude nog accurater aan te pakken, sloot OCMW Gent een samenwerkingsprotocol af met het arbeidsauditoraat. Gegevens worden daardoor structureel uitgewisseld. De maatschappelijk werkers van het OCMW zijn enerzijds gebonden aan beroepsgeheim, maar moeten anderzijds verplicht aangifte doen wanneer er sprake is van fraude bij leefloon.
Lees meer...
De missie van OCMW Gent luidt: de Gentse burger een menswaardig bestaan verzekeren. Maar tegenover rechten staan ook plichten. De schaarse overheidsmiddelen moeten terechtkomen bij degenen die het echt nodig hebben.
Lees meer...
Samen met Stad Gent nam OCMW Gent diverse maatregelen om de instroom van nieuwe EU-burgers in te dijken. Het illegale arbeidscircuit (frauduleuze arbeidscontracten, nepbedrijven) werd aangepakt via de samenwerking met het arbeidsauditoraat; er kwam meer aandacht voor gezinsherenigingen; en de klemtoon werd gelegd op activering.
Lees meer...
De controlecel van OCMW Gent bestaat uit 2 maatschappelijk werkers. Deze cel voert een doorgedreven onderzoek uit wanneer er een vermoeden van fraude is zoals zwartwerk, schijnzelfstandigheid en schijnechtscheidingen.
Lees meer...