Woninginbraken Sint-Denijs-Westrem, Afsnee en omgeving
We hebben het in de commissie Algemene Zaken de afgelopen maanden al vaker gehad over meerdere inbraken op korte termijn in specifieke wijken of deelgemeenten. De cijfers mogen globaal gezien - op Gents niveau - dan wel een daling vertonen, bewoners spreken in zo'n geval al gauw van een inbrakenplaag in een bepaalde regio.
Ook de afgelopen dagen bereikten mij berichten van verschillende woninginbraken in Sint-Denijs-Westrem en omgeving, o.a. in de Steenaardestraat, de Delbaerestraat en Leiepark. Via de pers vernamen we in het voorjaar al dat er in de omliggende gemeenten Sint-Martens-Latem en De Pinte een stijging van het aantal woninginbraken is t.o.v. vorig jaar en ook vorig weekend zou daar tot 5 maal toe zijn ingebroken.
- Klopt het beeld dat ontstaat door de verschillende berichten die mij bereiken dat er ook in de deelgemeente Sint-Denijs-Westrem sprake is van een toename van het aantal inbraken?
- Zo ja, werden door de politie maatregelen genomen, bvb. extra patrouilles, om daders te vatten en nieuwe inbraken te voorkomen?
- Is er overleg, afstemming of een vorm van gecoördineerd optreden afgesproken of voorzien tussen de politiezone Gent en de politiezone Schelde-Leie waartoe onder meer de buurgemeenten Sint-Martens-Latem en De Pinte behoren?
- In welke mate worden slachtoffers of bewoners die geconfronteerd worden met inbraken in de buurt actief op de hoogte gebracht van initiatieven als het gratis politieadvies over diefstal-, inbraak- en woningbeveiliging?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Antwoord op vraag 1
De wijkpolitie NG/SDW houdt nauwlettend de criminaliteitsfenomenen in het oog op haar wijkomschrijving. Daarbij werd geen toename van de woninginbraken op SDW vastgesteld. Er is dus geen sprake van een zogenaamde inbrakengolf. De geregistreerde criminaliteitscijfers die mij ter hand werden gesteld n.a.v. de vraagstelling, bevestigen dit. In vergelijking met vorig jaar daalde het aantal woninginbraken in het zuiden van Gent in het algemeen en in SDW in het bijzonder!
Antwoord op vraag 2
Zoals het Zonaal Veiligheidsplan voorschrijft zijn woninginbraken voor de Lokale Politie Gent een prioriteit. Er loopt in onze politiezone een project dat geleid wordt door de Directie Operaties. Over het hele grondgebied van de stadGent worden de woninginbraken op de voet gevolgd en er wordt kort op de bal gespeeld, van zodra nieuwe inbraakmethodes aan het licht komen. Naast de reguliere patrouilles ter voorkoming van woninginbraken, worden op SDW dus momenteel geen extra manschappen ingezet.
Antwoord op vraag 3
Ook voor de andere (nabijgelegen) lokale politiezones en voor de Federale Politie zijn de 'Woninginbraken' een prioritaire criminaliteitsvorm. Via diverse communicatiekanalen en -dragers worden criminaliteitsfenomenen met andere zones uitgewisseld via het Arrondissementeel Informatie Kruispunt (AIK) Niet alleen het aantal woninginbraken worden hier uitgewisseld, maar ook vooral de modus operandi, gekende daderprofielen en/of andere gegevens die een meerwaarde bieden op het terrein om de pakkans te verhogen. Tevens kunnen wij melden dat ter zake ook federale acties doorheen het jaar worden gepland.
Antwoord op vraag 4
In de meeste gevallen brengen de eerste vaststellers (Interventiepolitie) de slachtoffers op de hoogte van het bestaan van onze preventiedienst. Daarnaast wordt elk slachtoffer van een woninginbraak kort na de feiten door mijn ambt aangeschreven met daarin het voorstel om het het Bureau Misdrijfpreventie te laten langs komen voor een beveiligingsadvies. Indien wordt vastgesteld dat er in een buurt zich een inbrakengolf voordoet, wordt overgegaan tot het organiseren van een speed-DPA (diefstal preventie advies) in de daaropvolgende dagen. Op dat ogenblik worden alle woningen in een straat of een buurt aangedaan. Personeelsleden van het Preventiebureau bellen dan persoonlijk aan en bieden een preventieadvies aan.
Daniël Termont
Burgemeester