Renovatiepremie Ledeberg Leeft

19 juli 2013
In het kader van het stadsvernieuwingsproject Ledeberg Leeft verleent Stad Gent aan eigenaars ondersteuning bij de uitvoering van renovatiewerken in woningen in particuliere eigendom die gelegen zijn in een afgebakend projectgebied.

De premie kan aangevraagd worden door eigenaar-bewoners of eigenaar-verhuurders die hun woning of huurwoning(en) renoveren en die voldoen aan de inkomensvoorwaarden, alsook door verhuurders die een woning voor ten minste negen jaar ter beschikking stellen van een sociaal verhuurkantoor.

De toelage bedraagt 30% tot 50% van de kostprijs van de werken met een maximum van 10.000 tot 15.000 euro per ingeschreven woning. De stad Gent wil met deze premie eigenaars aanmoedigen om verbeteringswerken uit te voeren die de woning veiliger, gezonder en comfortabeler maken. Om grondige renovaties uit te lokken, daar waar het niet spontaan gebeurt, krijgen de eigenaars ondersteuning in de vorm van een substantiële toelage bovenop de bestaande Vlaamse premies en premies van nutsvoorzieningen. Om in aanmerking te komen voor ondersteuning kon de eigenaar van de woning zich voor de toelage inschrijven tot uiterlijk 31/12/2012. De uiterste datum voor het indienen van facturen is 30/09/2013.

Graag had ik, met de deadline van 30/09 (uiterste datum om facturen in te dienen) in het vooruitzicht, met betrekking tot het reglement op de toelage voor het verbeteren van de woonkwaliteit in het kader van het project ‘Ledeberg Leeft’ volgende cijfers opgevraagd:

  • Hoeveel eigenaars hebben zich ingeschreven voor deze toelage?
  • Hoeveel van hen zijn eigenaars-bewoner, hoeveel van hen eigenaar-verhuurder en hoeveel van hen verhuurders die hun woning ter beschikking stelden van een SVK?
  • Welk totaalbedrag werd gemiddeld uitbetaald per woning? Welk percentage bedroeg de premie gemiddeld ten opzichte van het totale bedrag van de renovatie?
  • Om welke renovatie- en verbeteringswerken ging het voornamelijk (cijfers per cluster)?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Onze dienst Wonen laat mij weten dat er 904 dossiers werden ingediend waarvan er 862 in aanmerking kwamen voor de toelage. De overige kwamen niet in aanmerking omdat ze niet voldeden aan de in het reglement gestipuleerde voorwaarden. Van deze 862 inschrijvingen zijn er 438 ingeschreven met een percentage van 50% en 424 met een percentage van 30%.

Momenteel zijn er 45 geregistreerde huurcontracten ingediend (het huurcontract moet ten laatste na het in gebruik nemen na de renovatie worden ingediend). Negen verhuringen gebeuren via een SVK. Momenteel staan er dus 817 woningen gekend als eigenaar-bewoner.

Gemiddeld werd er voor de reeds volledig afgesloten dossiers het volgende gemiddelde behaald: 50% dossiers: 13.064 euro per woning, 30%: 5.590 euro per woning. Over de volledige lijn maakt dit voorlopig voor de afgesloten dossiers een gemiddelde van 9.267 euro per woning. Het percentage t.o.v. de volledige verbouwing is niet gekend. Het staat de verbouwer immers vrij toelage aan te vragen voor bepaalde clusters of tot het maximale toelagebedrag bereikt is. Het indienen, verwerken en opvolgen van facturen na het bekomen van de maximale toelage behoort niet tot de werking.

Klik hier voor een overzicht per cluster.

Tom Balthazar
Schepen van Stadsontwikkeling, wonen en openbaar groen

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info