Beelden superflitspaal Lidar

19 oktober 2015

Sinds donderdag 8 oktober zet het Team Camera’s van de Verkeersdienst van de Gentse politie de zogenaamde Lidar in. Deze ‘superflitspaal’ gebruikt een laser in plaats van een radar en kan hierdoor ook gebruikt worden in de smalle straten van het stadscentrum. De camera maakt zo’n 76 beelden per seconde. Elk voertuig dat passeert zou worden gevolgd van op 30 meter afstand, tot 30 meter voorbij het toestel. Aan een snelheid 30km/u betekent dit dat het toestel zo’n 7 seconden beelden maakt.

Hoewel de camera is goedgekeurd als mobiele snelheidsmeter, en dus enkel kan gebruikt worden voor gerechtelijke doeleinden in verband met de bestraffing van overtredingen, lazen we in de pers:

“Ook het Big Brother-kantje van de superflitspaal werd gisteren snel duidelijk. Binnen de tien minuten stond er een politiepatrouille ter plaatse die onze persoonsbeschrijving had doorgekregen. Ze kwamen checken of we niet aan het toestel geprutst hadden. (...)”

Dit laat uitschijnen dat het toestel over de mogelijkheid beschikt om foto- en/of videobeelden vanop afstand te bekijken en op basis hiervan patrouilles aan te sturen.

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

  • Is het mogelijk om de foto’s/beelden van het toestel vanop afstand te bekijken?
  • Zo ja, kan het toestel louter als mobiele snelheidscamera beschouwd worden of is het tevens ook een bewakingscamera waarop de camerawet, waarmee de noden inzake veiligheid en het recht op privacy van burgers worden verzoend, van toepassing is?
  • Het toestel werd in een mededeling van de politie aangekondigd als snelheidscamera voor de uitgebreide zone 30, maar blijkt inmiddels ook buiten zone 30 te worden ingezet. Mogen we hieruit afleiden dat het gebruik van het toestel niet enkel tot de zone 30 beperkt zal blijven?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Overtredingen worden op een geheugenkaart vastgelegd en uitgelezen door het Gewestelijk Verwerkingscentrum.

De Lidar is een onbemande snelheidscamera en is aangegeven bij de Privacy Commissie.

Het is zo dat het toestel is uitgerust met verschillende soorten sensoren die onmiddellijk alarm slaan in geval van iedere vorm van agressie ten opzichte van de paal of bij abnormale bewegingen voor de sensor. In dit geval wordt een signaal gestuurd via SMS naar de Dienst Zonale Sturing die een patrouille ter plaatse zal sturen.

In de pers is steeds aangekondigd dat het toestel niet enkel in de (uitgebreide) zone 30 zal worden ingezet maar ook op ongevalsgevoelige locaties en locaties buiten de zone 30 waar wij met de bemande toestellen moeilijk metingen kunnen doen. In eerste instantie geven wij uitgebreid aandacht aan de uitgebreide zone 30.

Het tweede toestel dat wij een paar dagen ter beschikking hadden werd dan ook opgesteld buiten de zone 30.

Daniël Termont
Burgemeester

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info