Invulling groenpool Oostakker
Concreet wens ik U dan ook te vragen of dit op termijn een recreatiegebeid kan worden waarin de lokale bevolking zijn gading kan vinden? Ik durf alvast te suggereren om hier een loopparcours met fitnesstoestellen in te richten en een speeltuin voor de lokale jeugd. Een veel gehoorde suggestie van de lokale bewoners is ook om er een barbequeplaats en volkstuintjes te voorzien waar er een grote vraag naar is.
- Bent u bereid deze mogelijkheden te onderzoeken en van deze groenpool een plaats te maken waar alle inwoners van Oostakker zich thuis voelen?
Carl De Decker
Gemeenteraadslid
Antwoord:
De Groenpool Oud Vliegveld is een essentieel onderdeel van de Gentse groenstructuur, dat ook in het groenstructuurplan dat op deze gemeenteraad ter goedkeuring voorligt is opgenomen. Ik ben verheugd te horen dat u het belang van de ontwikkeling van deze groenpool onderschrijft en aandringt op een kwalitatieve ontwikkeling. Ongetwijfeld heeft u bij het doornemen van het groenstructuurplan gelezen dat de groenpolen een onderdeel van zowel de recreatieve als de natuurlijke groenstructuur zijn. Dit betekent dat de groenpool zowel zal inspelen op de nood aan meer natuur en bos voor Gent als op de vraag naar meer sport-, spel- en verblijfsmogelijkheden. In het GRUP Afbakening Grootstedelijk gebied Gent deelproject ?Vliegveld Lochristi-Oostakker? is de groenpool hoofdzakelijk bestemd voor natuur- en bosontwikkeling met mogelijkheid tot medegebruik voor zachte recreatie (wandelen, fietsen, paardrijden, ?). In daartoe specifiek op het grafisch plan bestemde gebieden kunnen bovendien landbouw, gemeenschapsvoorzieningen, onthaalinfrastructuur en tijdelijke zandontginning worden toegelaten. Voor speel- en sportvoorzieningen zoals een fitnessparcour en een speeltuin zijn dus zeker mogelijkheden binnen de huidige bestemmingen. Ver doorgedreven harde recreatieve invullingen zijn hier niet mogelijk.
De Groenpool Oud Vliegveld zal ontwikkeld worden door de Vlaamse overheid onder leiding van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). In dit kader heeft ANB in het voorjaar 2011 een proces van visievorming voor dit gebied opgestart. Naar aanleiding daarvan werd een participatief traject doorlopen. Er werd een publieksmoment (2/7/11) voor omwonenden georganiseerd en er werd een webbevraging uitgevoerd. Hieruit bleek dat de meeste respondenten zich scharen achter een groot natuurgebied, met echte natuurwaarden dat toegankelijk is en met ruimte voor recreatie. Vooral fietsen en wandelen werd gevraagd. De vraag naar actievere recreatievormen was beperkter maar wel aanwezig. Rust blijkt een van de sleutelwoorden te zijn voor de respondenten. Uw vraag naar het voorzien van zones voor een speeltuin (vb aan portaal), een fitnessparcours en volkstuinen sluiten ook aan bij de resultaten van de rondvraag van ANB.
In de verdere visieontwikkeling zal met bovenstaande conclusies rekening gehouden worden. De visieontwikkeling zit nog niet in de fase van concrete inplanting van de gevraagde elementen. Het gebied is momenteel maar gedeeltelijk beschikbaar voor herinrichting. Op een deel van het gebied is nog tot 2018 zandontginning voorzien. De effectieve inrichting zal daarom gefaseerd gebeuren. ANB plant dit jaar de verdere uitwerking van de visie en inrichting van het gebied. Een eerste uitvoering op het terrein is ten vroegste in 2013 te verwachten.
De stad beheert zelf de zone van de visvijver. In die hoedanigheid is de stad actief betrokken bij de invulling van de groenpool en zal ze de geformuleerde bezorgdheden meenemen in de discussie.
Rudy Coddens
Schepen van Onderwijs en Opvoeding