Cijfers eerste schoolkeuze en capaciteit schoolgebouwen

1 september 2017

Uit de resultaten van de digitale aanmeldingsprocedure 2017 bleek dat 74% van de instappers terecht kan op hun school van voorkeur.

  1. Graag had ik de cijfers ontvangen waarbij dit globale cijfer wordt opgesplitst per Gentse wijk/deelgemeente.
  2. Hoe verwacht men dat dit cijfer de komende schooljaren zal evolueren (opnieuw graag opsplitsing per wijk/deelgemeente)?
  3. Graag een overzicht van de bijkomende capaciteit aan schoolgebouwen die voor de komende jaren in de steigers staat.
  4. Daarnaast wens ik ook te informeren naar de stand van zaken van de werkzaamheden van de taskforce secundair onderwijs, die een dossier aan de minister voorbereidt dat het voorspelde tekort dat zich in 2025 in Gent zou voordoen moet voorkomen.

Mehmet Sadik Karanfil
Gemeenteraadslid


Antwoord:

74% van de aangemelde kinderen kreeg een ticket voor de school van hoogste voorkeur

De 74% gaat over het aantal aangemelde kinderen die een toewijzing kreeg in de school van hoogste voorkeur. Hier zitten niet de broer/zus en kind van personeel bij, zij werden eerder ingeschreven. We mogen er van uitgaan dat instappertjes die voorrang genieten als broer/zus of als kind van personeelslid ook in de school van eerste voorkeur terechtkomen. Dan komt het totaal aandeel instappertjes dat in de school van eerste voorkeur kon inschrijven voor schooljaar 2017-2018 op 86%. En dat aantal groeit, want een aantal scholen verhoogden hun capaciteit en sommige ouders veranderen na het aanmelden nog van school. We merken dus verschuivingen. Precieze cijfers hebben we niet. Maar we schatten het totale aandeel kinderen dat uiteindelijk in de school van eerste voorkeur terechtkomt tussen de 86% tot 90%.

Uit een jaarlijkse bevraging bij ouders blijkt dat ouders hun tweede voorkeur een score van 9 of 10 op 10 geven. Een wat kleinere, maar ook nog aanzienlijke groep geeft zelfs de derde voorkeurschool nog heel hoge waarderingscijfers. Uiteraard blijft het streven zoveel mogelijk ouders de eerste school van voorkeur te geven.


Opsplitsing per deelgemeente en wijk

Er was onvoldoende tijd om de adressen van 1488 aangemelde kinderen per stadswijk te ordenen. Daarom geeft deze tabel enkel een opsplitsing op basis van de postcode.

Aanmeldingen februari 2017 (voor schooljaar 2017-2018). Aantal toekenningen van school eerste voorkeur naar woonplaats van het kind (instappertjes - geboortejaar 2015).

Woonplaats (postcode) van het kind

Aantal instappertjes met toekenning voor school 1e voorkeur

Procent

Totaal aantal aangemelde instappertjes

Ledeberg

35

43%

82

Gentbrugge

95

64%

148

Sint-Denijs-Westrem

13

68%

19

Sint-Amandsberg

127

71%

179

Wondelgem

59

75%

79

Gent

537

75%

712

Mariakerke

54

92%

59

Zwijnaarde

25

93%

27

Oostakker

57

95%

60

Drongen

57

100%

57

Sint-Kruiswinkel (*)

2

33%

6

XXX (Buiten Gent)

39

65%

60

TOTAAL GENT

1100

74%

1488


(*) Na rechtzetting van een fout in het capaciteitenblad van de school konden uiteindelijk toch alle zes kinderen in de school van hun eerste voorkeur terecht. We komen daar dus eigenlijk ook op 100% uit.

Het aandeel aangemelde instappertjes met een ticket voor de school van eerste voorkeur varieert naargelang van de deelgemeente van 43% (Ledeberg) tot 100% (Drongen).

Om helemaal correct te zijn moeten we aan deze tabel de broers/zussen en kinderen van personeel toevoegen. Want ook die kinderen gaan naar hun school van eerste voorkeur. Maar jammer genoeg beschikken we niet over hun adresgegevens. We kunnen dus niet de ruimere cijfers geven die eigenlijk een vollediger beeld zouden geven van het totaal aandeel instappertjes dat in de school van eerste voorkeur terecht kon.


Toekomst

Voorspellingen over de verdere evolutie van het aandeel kinderen dat in de school van eerste voorkeur terechtkomt, zijn nauwelijks te maken.

We proberen binnen de taskforce capaciteit, in samenspraak met alle betrokken partners, de nodige capaciteitsuitbreidingen zo goed mogelijk te plannen. Maar er moet behalve geld ook ruimte zijn. En zelfs als we die factoren volledig in handen zouden hebben (wat niet het geval is), dan hebben we nog altijd geen greep op de voorkeuren van de ouders en ook geen zicht op hoe die gaan evolueren.

Met in sommige wijken reeds een hoog aandeel ‘in de school van eerste voorkeur’ en de geplande structurele capaciteits­uitbreidingen, zien we de toekomst op dit vlak toch wel positief tegemoet.


De toekomstige uitbreidingen

Ten eerste hebben we de uitbreidingen die gerealiseerd worden met de Vlaamse capaciteitsmiddelen. Deze realiseren op korte en middellange termijn volgende uitbreidingen: (zie bijlage).

Opgelet! Het gaat hier niet over volledig nieuwe plaatsen. Sommige van deze scholen hebben al hun plaatsen gerealiseerd aan de hand van containers. En wachten dus niet op de oplevering van het gebouw om extra kinderen in te schrijven. Voorbeelden hiervan zijn De Regenboog, De Tovertuin, De Klavertjes en Hippo’s Hof. Andere scholen zijn groeiende scholen en realiseren stapsgewijs hun plaatsen schooljaar per schooljaar, zoals Het Tandwiel en De Klavertjes. Een update van deze gegevens staat gepland op het einde van het jaar.

Ten tweede blijven scholen ook indien mogelijk nog stoelen bijplaatsen. Maar we merken dat dit steeds moeilijker wordt. De Gentse scholen hebben al heel wat inspanningen gedaan. En we mogen ook niet de kwaliteit van ons onderwijs uit het oog verliezen.

Ten derde plannen we als stad nog een uitbreiding in Gentbrugge. Dit in het voormalig dienstencentrum. Waar we een school plannen van 240 plaatsen. Opening is op dit moment voorzien in 2021.


Werkzaamheden taskforce secundair onderwijs

De taskforce secundair onderwijs draait op volle toeren. De taskforce wordt door mij voorgezeten en bestaat uit vertegenwoordigers van alle netten (coördinerend directeurs), het LOP en medewerkers van departement onderwijs Stad Gent.

In een eerste fase - die ondertussen is afgerond- werd het nodige cijfermateriaal verzameld:

  • De taskforce verkreeg van het departement onderwijs Vlaanderen de prognoses (capaciteitsmonitor) van de te verwachte groei (vraagzijde)
  • Op vraag van het departement onderwijs Vlaanderen becijferden alle Gentse secundaire scholen hun maximumcapaciteit (aanbodzijde)

In de lopende fase bereidt de taskforce zich voor op de invulling van concrete dossiers in afwachting van geldelijke middelen en bepleit de taskforce de urgentie hiervan bij de hogere overheid.

Elke Decruynaere
Schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info