Beveiliging en toegangscontrole overheidsgebouwen

11 januari 2017

Na de voorbije aanslagen hebben verschillende overheden in ons land maatregelen genomen om de veiligheid van de burgers te verhogen. Naast tal van maatregelen om de openbare veiligheid te verhogen werden er ook maatregelen genomen in bepaalde overheidsgebouwen, onder meer in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, het Vlaams Parlement en diverse gebouwen van de ministeries en agentschappen.

Zo is er onder meer verhoogd toezicht op de toegang en de beveiliging van gebouwen (openingsuren, beveiligingszones, identiteitscontrole, bezoekersregistratie…).

Het stadshuis, de administratieve centra, ... zijn publieke openbare gebouwen waar effectieve toegangscontrole niet zo eenvoudig is als het klinkt. In het stadhuis komt bijvoorbeeld heel wat publiek over de vloer, van leveranciers over bezoekers tot zelfs toeristen. Er zijn echter ook zones waar het publiek geen toegang heeft en toch treffen we hier vaak leveranciers aan zonder begeleiding, ‘verdwaalde’ bezoekers, … Dit levert mogelijke veiligheidsrisco’s op zowel voor het personeel als voor de bezoekers, maar bijvoorbeeld ook in geval van een evacuatiealarm.

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

  • Hoe is de beveiliging en toegangscontrole van de gebouwen van Stad Gent, in het bijzonder de niet publiek toegankelijke gedeelten, in Gent geregeld? Werden hier extra maatregelen genomen n.a.v. het verhoogde dreigingssniveau?
  • Is er een identiteitscontrole en bezoekersregistratie voor bezoekers en geldt er een toegangsverbod voor wie zich niet wil identificeren, bvb. in het stadhuis? Zijn hierover concrete richtlijnen? Zo ja, waaruit bestaan deze?
  • Kan bijvoorbeeld, zoals in tal van bedrijven en instellingen, het zichtbaar dragen van een persoonlijke badge voor iedereen overwogen worden?
  • Hoe wordt omgegaan met de begeleiding van bezoekers en leveranciers, de behandeling van mogelijks verdachte pakjes of brieven… ?

Sami Souguir
Fractievoorzitter

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info