Nieuw circulatieplan goedgekeurd

24 februari 2016

Op dinsdag 23 februari 2016 keurde de gemeenteraad het nieuwe circulatieplan voor de binnenstad van Gent goed. Het plan moet een betere leefkwaliteit en bereikbaarheid voor iedereen garanderen. De meerderheidsfracties (sp.a, Groen en Open VLD) dienden samen een amendement in met een aantal voorstellen voor een voortdurende dialoog om de betrokkenheid van de Gentenaars te verhogen: overleg met specifieke doelgroepen, kwalitatieve bevragingen en de oprichting van een ‘burgerkabinet’. Het circulatieplan wordt ingevoerd op 3 april 2017.

Met dit circulatieplan, dat een onderdeel is van het nieuwe mobiliteitsplan voor Gent, zet de Stad Gent opnieuw een historische stap op het vlak van mobiliteit. Het circulatieplan biedt creatieve, vooruitstrevende oplossingen voor de binnenstad waarbij leefkwaliteit en bereikbaarheid hand in hand gaan. Hiermee volgt Gent het voorbeeld van andere vooruitstrevende Europese steden zoals Bologna, Groningen en Kopenhagen.

Oplossingsgerichte dialoog

Nu het circulatieplan definitief is goedgekeurd, start in maart 2016 een gestructureerde dialoog met specifieke doelgroepen zoals zorgverstrekkers, aannemers, mensen met een beperking, enz. In het voortraject van het circulatieplan was er al overleg met veel van deze mensen. In de mate van het mogelijke werd dan ook al eerder rekening gehouden met hun bekommernissen. De nieuwe dialoog is erop gericht om oplossingen uit te werken voor heel specifieke problemen per doelgroep, zonder te raken aan de uitgangspunten van het circulatieplan. De gesprekken met de doelgroepen worden gepland tussen maart en juni 2016. In de periode tussen juli en oktober 2016 worden de oplossingen voor de doelgroepen concreet uitgewerkt.

Kwalitatieve bevragingen

Zodra het circulatieplan is ingevoerd, op 3 april 2017, wordt een systeem van representatieve kwalitatieve bevragingen opgezet. Hierbij zullen Gentenaars en bezoekers bevraagd worden over een aantal thema’s die verbonden zijn met het circulatieplan voor de binnenstad. De resultaten van deze bevragingen kunnen inspirerend werken voor de verdere verfijning van het circulatieplan en voor de oplossingsgerichte aanpak van mogelijke problemen. Zo kunnen burgers en bezoekers het verdere proces na de invoering van het circulatieplan mee stofferen, adviseren en sturen.

Burgerkabinet

Samen met de invoering van het circulatieplan wordt een ‘burgerkabinet’ samengesteld. Het bestaat uit 120 à 150 Gentenaars die om de vier maanden samenkomen (juni 2017, oktober 2017, januari 2018 en mei 2018) om het circulatieplan mee te evalueren. Dit burgerkabinet moet een afspiegeling zijn van de Gentse bevolking. Het oordeel en de adviezen van het burgerkabinet worden gebruikt om het circulatieplan te verbeteren en om oplossingen te realiseren voor specifieke problemen. Er zal vanzelfsprekend een wisselwerking zijn tussen het burgerkabinet en de kwalitatieve bevragingen. De thema’s van de bevragingen kunnen mee bepaald worden door het burgerkabinet.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info