Zwemvaardigheid van de jeugd

30 september 2021

Afgelopen zomer verdronk een jongen van 17 jaar in de zee. De kustreddingsdienst trok  aan de alarmbel. De zwemvaardigheid bij kinderen en vooral bij de jongeren gaat erop achteruit.  Men wijst naar de veranderingen in het onderwijs.

Als kinderen zich voor 25 m boven water kunnen houden in het zwembad, desnoods zonder techniek en trappelend, is het vaak al goed.  Nochtans is kunnen zwemmen opgenomen in de eindtermen voor het gewoon lager onderwijs.  

Ook de coronacrisis heeft daar geen deugd aan gedaan, want het voorbije anderhalf jaar zijn zwembaden lange tijd gesloten geweest en werden zwemlessen op school vaak opgeschort.

Volgens cijfers van de UGent gaan kinderen in de lagere school gemiddeld 50 tot 60 uur zwemmen, verspreid over zes jaar tijd. En dan is nog de vraag hoelang zitten ze effectief in het water ? Voor het middelbaar onderwijs zijn er geen exacte cijfers, maar de toestand is daar nog dramatischer.

Vraag:
Hoeveel uren zwemles   wordt er aangeboden in het Stedelijk lager onderwijs ?
Hoeveel tijd zitten de kinderen effectief in het water ?
Krijgen de kleuters lessen watergewenning of niet ?
Gaat men zwemmen in het middelbaar onderwijs ?   Wat is de frequentie ?
Welke inspanningen kan men nog leveren zodat kinderen kunnen zwemmen als ze de lagere school verlaten ?

Mattias De Vuyst
Gemeenteraadslid

Het volledige antwoord van de schepen leest u hier.

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info