Gezocht: nieuwe liedjes voor de beiaard

6 maart 2023

Om de twee jaar veranderen de liedjes op de Gentse beiaard en daarvoor roepen we de hulp in van de Gentenaars. Nog tot 12 maart kan iedereen kiezen uit een lijst van tien liedjes via stad.gent/beiaardpoll

Om het kwartier speelt de beiaard een ander nummer. “Er is één nummer waaraan we niet raken, namelijk Klokke Roeland”, zegt schepen van cultuur Sami Souguir. “Dat is tenslotte toch het Gentse volkslied. De overige nummers worden wel vervangen.”

De klokken van de beiaard worden aangestuurd vanop een grote metalen trommel hoog in de toren met 17.500 gaatjes. Het versteken of programmeren van die 360 jaar oude speeltrommel is een minutieus werkje. Begin april begint de beiaardier daaraan.  

De lijst waaruit gekozen kan worden is heel divers: Christine (Will Ferdy),I Don't Wanna Dance (Lady Linn), Joe (Meskerem Mees), Les Yeux De Ma Mère (Arno), Bohemian Rhapsody (Queen), Canon in D (Johann Pachelbel), Ach Rosalie (Walter De Buck), La Califfa (Ennio Morricone), What's a Woman, (Vaya Con Dios) en Leef (André Hazes Jr).

Voor het hersteken krijgt de gigantische koperen speeltrommel eerst nog een grondige poetsbeurt. Dat werk zal twee dagen in beslag nemen.

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info