Gent bespaart, maar niet op veiligheid, cultuur, onderwijs en zorg
Het Gentse stadsbestuur heeft een tweede stevige budgetronde achter de rug. Voor de zomer werd nog 81 miljoen euro bespaard, deze keer gaat het om 21 miljoen euro. Gent kijkt in de eerste plaats naar zichzelf: twee derde van de besparingen is op eigen werking. Aan veiligheid, cultuur, onderwijs, zorg en de bedrijfsbelastingen wordt niet geraakt.
Niet alleen Gent, maar alle lokale besturen bevinden zich in moeilijke wateren. De coronacrisis ging naadloos over in de Oekraïnecrisis, de gestegen grondstof- en energieprijzen stuwden de inflatie omhoog en zorgde voor meerdere indexeringen van de lonen van het stadspersoneel. Dat zorgt er voor dat onze stad geconfronteerd wordt met een financiële uitdaging die we de laatste 50 jaar niet meer hebben gekend.
Het stadsbestuur greep een eerste keer in voor de zomer. Toen werd een target van 81 miljoen euro gehaald door 54 miljoen euro besparingen op uitgaven en 27 miljoen euro aan nieuwe inkomsten. 257 personeelsleden bij de Stad Gent worden niet meer vervangen of hun taken doven uit.
Bij de huidige oefening was de target 26,5 miljoen euro. Door enkele budgettaire meevallers kon dit herleid worden naar 21 miljoen euro. Opnieuw werd eerst naar de eigen werking gekeken. Tegen 2025 zal de Stad het met 64 voltijds equivalenten minder doen, bovenop de eerder aangekondigde 257. Er vallen geen naakte ontslagen.
Alle uitgaven van de Stad werden grondig tegen het licht gehouden. Daarbij werden enkele duidelijke keuzes gemaakt. Kinderopvang, de zorg, het onderwijs, de meest kwetsbaren, werden zoveel mogelijk gevrijwaard. Ook aan veiligheid, cultuur, jeugdwerking, middenveld en dienstverlening in de wijken wordt niet geraakt. Burgemeester De Clercq: “Dit zijn zeer bewuste keuzes die een budgettaire vertaling zijn van het beleid dat we willen voeren. Hierin vinden we heel duidelijk de zorg voor Gent en de Gentenaars terug, zonder op sommige domeinen een kaalslag te organiseren.”
Door de daling van het stadspersoneel en zaken te schrappen zoals het Stadsmarketingsfonds, het vrijwilligersfeest en de openbare verlichting ’s nachts te doven van zondag tot en met woensdag, bespaart Gent 14 miljoen euro. De resterende 7 miljoen euro komt uit extra inkomsten. De retributies gaan omhoog, maar in verhouding veel minder dan de werkelijke inflatie. De bedrijfsbelastingen worden zelfs helemaal niet geïndexeerd.
De Stad voorziet ook een buffer van 10 miljoen euro. Zo wil Gent haar Meerjarenplan schokbestendiger maken. Burgemeester De Clercq: “We grijpen in, maar doen dat zorgzaam en zorgen ervoor dat Gent gewapend is voor de toekomst. Zo kunnen we ook blijven investeren in onze stad, in het belang van de Gentenaars.”
Meer info vind je hier.