Christophe vraagt stand van zaken actieplan Dampoortstraat
Vorig jaar in juni bezorgde de Dekenij Dampoortstraat een actieplan aan het stadsbestuur. Dit werd besproken op de commissie van 9 november 2021. Nu we ongeveer een jaar verder zijn, wou Christophe Peeters bij schepen Sofie Bracke informeren naar de stand van zaken van de uitvoering.
Aangezien het actieplan opgesteld was door een commerciële dekenij nam Sofie Bracke, als schepen van handel, een coördinerende rol op haar. Afgelopen zomer, 1 jaar na het initiële antwoord, liet schepen Bracke een stand van zaken opstellen, met input van de verschillende bevoegde schepenen en diensten. Een aantal zaken werden ondertussen verwezenlijkt, een aantal zaken zijn nog in voorbereiding en aantal zaken kunnen jammer genoeg niet verwezenlijkt worden.
"Qua leegstand was er de ambitie om samen met de Dekenij pand per pand te bekijken om zo met eigenaars van de verschillende panden het gesprek aan te gaan rond de vereiste of gewenste invulling. Momenteel botsen we hier op wat problemen met de wetgeving rond kadaster. Sinds de verstrenging op de privacywetgeving is ook het kadaster zeer voorzichtig geworden met het openstellen van hun databank voor lokale besturen. Dienst Economie is daarom aan het kijken om zeer concrete afspraken te voor maken met de collega’s van de Dienst Stedenbouw en dienst toezicht" klinkt het bij schepen Bracke.
"Qua leegstand hebben we wel eind 2021 een aantal bijkomende acties ter bestrijding van de leegstand uitgerold. Een basispijler van dit actieplan is datacaptatie en analyse. Doeltreffende acties uitwerken kun je pas als je goed zicht hebt op de actuele en structurele leegstand. Sinds de komst van de Box in februari 2017 is de leegstand in de Dampoortstraat stevig afgenomen (van 22,8 naar 14 %) terwijl de leegstand in de rest van Gent is blijven stijgen. De eerste helft van de straat kent de laatste jaren een enorme opwaardering met veel nieuwe zaken zoals Judy’s Lobstershack, Bas Icecream en Mortier.
Wat we wel zeer actief blijven doen, is de matchmaking van leegstaande panden met economische spelers op zoek naar ruimte. Momenteel staat er slechts 1 pand uit de Dampoortstraat officieel te koop of te huur in onze lijst waardoor we weinig aanbod kunnen doorgeven aan potentieel geïnteresseerde handelaars. Daarnaast beschikt de Stad Gent momenteel al 13 jaar over een subsidie voor de renovatie van een handelspand. Ook deze boodschap willen we verder verspreiden naar eigenaars van leegstaande panden zodat deze structureel hun pand kunnen opsmukken.
Momenteel zijn we ook in volle voorbereiding om de leegstandsheffing te herbekijken. Zo hebben we vanuit de Vlaamse overheid de mogelijkheid gekregen om de leegstandsperiode voor heffing te verminderen.
Een ander actiepunt ging het over het plaatsen van een inkompoort aan de kant van de ring. Na een plaatsbezoek bleek dit echter niet uit te voeren met groenaanplanting wegens te weinig oppervlakte voor de wortels van een boom. Hier kwaliteitsvolle bomen realiseren als poorteffect is jammer genoeg niet mogelijk. De Groendienst gaat wel kijken of er met lage beplanting in 2 zones (kop dampoort – een zone die nu in dolomiet ligt; kant St-Jorisbrug, kleine zone aan driehoekig eilandje) iets kan gebeuren. Maar ook hier moet een landschapsarchitect eerst putten en dergelijke goed in kaart brengen.
Op het gebied van snelheidscontroles in de Dampoortstraat werden er op 20 november vorig jaar en 26 juli van dit jaar controles uitgevoerd met de mobiele camera. Dit resulteerde in 6 vaststellingen. De Lidar werd op 9 november van vorig jaar ingezet wat resulteerde in 57 vaststellingen.
Op het gebied van openbare netheid werd een extra vuilnisbak geplaatst aan de Rodentorenkaai. Het sluikstorten in de Dampoortstraat en omgeving, staat bij het Wijkzorgteam van de wijkpolitie op de lijst met aandachtspunten. Dit impliceert dat er gerichte controles gebeuren in deze buurt tijdens de sluikstortacties. Daarnaast is ook de buurtinspecteur frequent aanwezig in de buurt. Ook hij houdt mee een oogje in het zeil en blijft het eerste aanspreekpunt bij de politie voor de buurtbewoners.
De Dampoortstraat staat ook opgenomen in de patrouilles van de Dienst Operationele Acties, zowel in observaties als in rondgang tijdens de acties in samenwerking met Ivago.
Indien er identiteiten aangetroffen worden in het achtergelaten vuilnis, wordt er, afhankelijk van de hoeveelheid, een pv of een GAS opgesteld.
Ook tijdens de reguliere werking wordt er regelmatig toezicht gedaan in de Dampoortstraat en omgeving. Zo werden 5 GAS en PV’s in omliggende straten (zoals de Warandestraat, Hagelandkaai, …) opgemaakt door politie in 2022.
En ook de gemeenschapswacht-vaststellers nemen deze straat en buurt regelmatig op in hun acties. Zo zijn er in 2022 in totaal 23 vaststellingen opgemaakt, waarvan 8 GAS-vaststellingen voor Dampoortstraat en nog 15 GAS-vaststellingen in de omliggende straten.
Op vraag van de Dekenij werd het commercieel parkeren regime opnieuw ingevoerd begin 2022. Door de werken rond Dampoort zijn verschillende parkeerplaatsen echter ingenomen door tijdelijke bushaltes. Er werd gekeken om deze te verplaatsen, maar dit bleek jammer genoeg niet mogelijk. Enerzijds is het noodzakelijk dat de tijdelijke haltes niet te ver van Dampoort verwijderd liggen, zodat aansluitingen voor het merendeel van de reizigers mogelijk zijn. Anderzijds levert het opheffen van de halte Zondernaamstraat geen winst op binnen het parkeerareaal omdat het om een uitgestulpte halte gaat.
Het door de Dekenij gesignaleerde 24u parkeren is nog steeds mogelijk via sms. Vanaf 3 oktober wordt de Dampoortstraat echter oranje zone waardoor er een parkeerduurbeperking van 5 uur zal gelden wat voor meer rotatie zal zorgen.
De Dekenij had verder ook vragen rond groen in de straat. Na het reeds aangehaalde plaatsbezoek worden er momenteel een aantal onthardingsvragen onderzocht, maar de mogelijkheden zijn hier echter beperkt. Na dit onderzoek zal de Groendienst terugkoppelen naar de dekenij. De meeste voorstellen zijn complex, met putten en of rioleringen in de grond.
Bloementorens worden stadsbreed afgebouwd, maar door een werf op een ander plein kon er dit jaar eenmalig een bloementoren op de brug geplaatst worden. Voor bloembakken in de straat kan de Dekenij met Puur Gent initiatief nemen indien ze dit wensen. De Groendienst drong vooral aan op geveltuinen en groenslingers, wat uiteraard niet altijd even haalbaar is in een handelsstraat met etalages.
Het doortrekken van de fietssuggestiestrook werd ondertussen goedgekeurd door het college en zal uitgevoerd worden in oktober.
Tenslotte waren er ook een aantal vragen rond openbare verlichting. De verlichtingsambtenaar heeft de situatie onderzocht en vastgesteld dat de Dampoortstraat meer dan voldoende verlicht is (los van tijdelijke lichtdefecten uiteraard). Het gaat om geel en wit licht, maar wel steeds om lampen met zware vermogens (100, 150 en 250 watt).
De verlichting is daarenboven nog relatief jong (9, 11 en 17 jaar). Investeringsgewijs hebben deze lampen nog niet het einde van hun levensduur bereikt en is het dus nog te vroeg om deze verlichting te vervangen. Het gaat hier om (grote) investeringen die de bedoeling hebben om minstens 20 jaar en liefst meer mee te gaan (palen zelfs veel langer).
Met het lichtplan in Gent streven we naar het juiste licht, op de juiste plaats op het juiste tijdstip. Zo hebben we ook aandacht voor het beperken van lichtvervuiling en lichthinder. Bij vervanging worden meer duurzame, energie- en milieuvriendelijke verlichting voorzien. Iets wat zeker gelet op de huidige energieprijzen extra aandacht verdient."