Watersportbaan wordt topsportaccommodatie

12 09 2022

De Watersportbaan krijgt de grondige opknapbeurt die ze verdient. Er komt een hypermoderne wedstrijdtoren en de roeibanen worden uitgediept. De Stad Gent en de Vlaamse Overheid investeren samen 5 miljoen euro om er een topsportlocatie van te maken.

Schepen van Sport Sofie Bracke: “Broodnodige investeringen als we het Belgische mekka van de roeisport willen blijven”.

Hoe dieper het water, hoe sneller de boot

De volledige roeibaan zal worden uitgediept naar minimaal 2 meter, zodat boten weer sneller kunnen varen. Hoe dieper het water, hoe sneller de boot. Het is een wetmatigheid in het roeien, maar net daar wringt het schoentje bij de Gentse Watersportbaan. Die werd de laatste keer uitgebaggerd in 1977 en sindsdien zijn er tonnen slib, bladeren en rommel in terechtgekomen.

Sofie Bracke: "Als we onze internationale regatta's niet in gevaar willen brengen, moeten we de Watersportbaan uitdiepen. Aan de randen is ze op sommige plaatsen nog amper 60 centimeter diep, terwijl de roeibanen minimum 2 meter diep moeten zijn. We halen naar schatting 35.000m³ slib uit de Watersportbaan, de inhoud van 14 Olympische zwembaden."

De baggerwerken starten op 3 oktober 2022 en duren naar schatting tot het voorjaar van 2023. In die periode zal de Zuiderlaan afgesloten zijn, maar de site Blaarmeersen blijft wel bereikbaar.

Hypermoderne wedstrijdtoren

Ook krijgt de Watersportbaan een nieuwe eyecatcher: een hypermoderne wedstrijdtoren. De huidige toren dateert uit de jaren '70 en mist een aantal basisvoorzieningen. Renoveren was geen optie, daarom komt er een nieuwe wedstrijdtoren die ook als dagelijks topsporttrainingscentrum zal gebruikt worden.

Sofie Bracke: "Uit een lijst van beloftevolle, lokale architecten heeft het Gentse bureau Felt de opdracht binnengehaald. Hun ontwerp, met een opvallende, getrapte overkraging, wordt dé eyecatcher langs de Watersportbaan. Ook zal de toren over moderne meetapparatuur beschikken. We zijn al 150 jaar een roeistad en dat willen we zo houden."

De bouw van de wedstrijdtoren start in maart 2023 en duurt ongeveer 1 jaar. De opwaardering van de Watersportbaan zal 5 miljoen euro kosten en wordt voor de helft betaald door de Vlaamse Overheid en voor de helft door de stad Gent.

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info