Dubbel feest voor het MSK

12 09 2022

Het Museum voor Schone Kunsten staat aan het begin van een feestjaar. In september 2023 bestaat het museum 225 jaar. De vrienden van het MSK bestaan dit jaar dan weer 125 jaar. Het feestjaar start met een overzichtstentoonstelling van de Gentse schilder Albert Baertsoen.

“Het MSK bestaat langer dan België en heeft een unieke ontstaansgeschiedenis. Tijdens de Franse bezetting eind 18de eeuw zagen de Gentenaars veel van hun kunstschatten naar Frankrijk verhuizen. Als tegenreactie – noem het gerust een daad van rebellie – startten de Gentenaren hun eigen kunstcollectie. Aanvankelijk in de Sint-Pietersabdij, later in de Stedelijke academie. Het is daardoor het oudste museum van België en één van de oudste van Europa”, zegt schepen van cultuur Sami Souguir.

Bijna 100 jaar later ontstonden de vrienden van het MSK. Zij zorgden er niet alleen voor het huidig gebouw, maar legden ook de basis van de huidige collectie van het MSK. Vandaag tellen de vrienden van het MSK bijna 900 leden.

De eerste tentoonstelling van het feestjaar werd vorige week afgetrapt met een tentoonstelling van Albert Baertsoen, die in Gent ook wel ‘Le Peintre de Gand’ werd genoemd. Baertsoen die van goede komaf was begon zijn carrière in Gent maar reisde al snel de wereld rond en werd internationaal erkend.

“Dankzij een oproep van het MSK kon het museum maar liefst 10 originele werken van Baertsoen strikken voor de tentoonstelling. Die tien werken zaten in privé-collecties en waren dus tevoren niet toegankelijk voor het publiek en komen bovenop de 33 werken die het MSK al in bezit had”, aldus Sami Souguir.

Het is bovendien de eerste tentoonstelling die gewijd is aan Baertsoen in 50 jaar.

Meer info vind je hier.

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info