Maatregelen na beschadiging Michael Lüstig monument

29 november 2019

Twee zondagen op rij was gemeenteraadslid Manuel Mugica Gonzalez, samen met burgemeester Mathias De Clercq, aanwezig op de herdenking van de Kristalnacht bij het Michael Lustigmonument op de Lindelei. 

Op 10 november vond de effectieve herdenking plaats, slechts een week later de protestbijeenkomst naar aanleiding van de vandaliseringen van het monument. Fractieleidster Stephanie D'Hose kwam tussen op het punt tijdens de gemeenteraad van november. 

Het monument herinnert ons aan de Gentenaars die werden vernederd, bestolen en vermoord enkel en alleen omdat Joods waren. Het is belangrijk dat dergelijke daden blijvend in herinnering gebracht worden.

"We staan soms te weinig stil bij de gevolgen van plat populisme en verrechtsing van onze maatschappij. Ikzelf weet wat het leven in een dictatuur voor gevolgen heeft. Ik was 18 jaar toen generaal Franco stierf na ruim 45 jaar een dictatoriaal regime gevoerd te hebben in Spanje. Ik zag in de jaren vooraf wat dergelijk regime voor gevolgen had bij familieleden en vrienden van mijn vader die het niet eens waren met zijn beleid, hoe vrije meningsuiting werd ingeperkt en bestraft en hoe het beleid de mensen verdeelde. Daar moeten we ons ten allen tijden blijven tegen verzetten en we mogen hier niet onverschillig over blijven", klinkt het bij Manuel. 

Burgemeester De Clercq veroordeelde dan ook – terecht – krachtig de vandalisering van het standbeeld tijdens de protestactie op zondag 17 november. Minstens even belangrijk: hij nam een aantal concrete maatregelen om het monument beter te beschermen. Betere verlichting moet de sociale controle verbeteren, extra politiepatrouilles en de plaatsing van een camera - gericht op het monument - moet hernieuwing van dergelijke verwerpelijke daden verhinderen en de politie in staat stellen eventuele daders te identificeren en op te pakken.

"De vandalisering van dergelijk monument is immers de beschadiging van alles waar Gent voor staat: een open, solidaire en tolerante stad", besluit Manuel. 

Tijdens de gemeenteraad van november deed fractieleidster Stephanie D'Hose een stevige tussenkomst op dit punt. Ze sloot haar tussenkomst af met een duidelijke boodschap: 

"Collega's, ik doe een oproep. Niet alleen ten opzichte van deze raad maar naar elke Gentenaar. Om goed te beseffen dat we onze hedendaagse manier van leven, ons samenlevingsmodel dat gebaseerd is op een aantal normen en waarden niet zomaar voor waar mogen aannemen. We moeten erover waken dat haat en angst, hoewel gepredikt door sommigen, nooit de overhand nemen in ons samenlevingsmodel en de manier waarop wij, niet alleen in deze stad maar overal, met elkaar omgaan. Eén iemand is genoeg om een oorlog te ontketenen, een asielcentrum in brand te steken of een monument kapot te maken. Het bewaren van de vrede en de vrijheid vraagt een inspanning van ons allemaal.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info