Gentse zomerterrassen mogen langer blijven staan
De aanpassing van het terrasreglement zorgt ervoor dat 99 terrassen vanaf dit jaar een maand langer kunnen uitstaan. Op die manier kunnen de zomerterrassen nog uitgebaat worden tijdens de herfstvakantie, het verlengde weekend van 11 november en de krokusvakantie.
Het terrasreglement stelde dat tijdens de wintermaanden (van 1 november tot 1 maart) het niet is toegelaten om zomerterrassen, dit zijn de bijkomende terrassen in eilandopstelling op een plein, buiten te zetten. De horeca gaf echter aan dat deze sperperiode (zijnde de periode waarin de zomerterrassen niet mogen uitgezet worden) te lang duurt en dat uitbaters zo de opportuniteit missen van uitbating op mooie dagen, zoals tijdens de schoolvakanties.
Op donderdag 22 september 2016 heeft het college van burgemeester en schepen een belangrijke wijziging in dit reglement goedgekeurd. Aangezien de strenge winter steeds korter wordt en de Stad Gent het belang van commercieel belangrijke periodes voor de horeca onderschrijft, wordt de sperperiode voor het plaatsen en uitbaten van een zomerterras nu met een maand ingekort. Zo kunnen deze zomerterrassen voortaan blijven staan tot 15 november en mogen uitbaters ze reeds vanaf 15 februari terug opstellen en uitbaten.
'Ik heb alle begrip voor commercieel gevoelige periodes. Vandaar dat we nu de sperperiode met een maand inkorten, zodat niet minder dan 99 Gentse terrassen ook op mooie dagen en avonden in de herfst- en krokusvakantie mogen worden uitgebaat.' - Christophe Peeters
Met deze wijziging komt de Stad Gent de horeca-uitbaters tegemoet, maar blijft de oorspronkelijke bedoeling van het reglement gehandhaafd. Tijdens de wintermaanden bleef de bijkomende opstelling vaak buitenstaan op het openbaar domein, in vele gevallen afgedekt door zeildoeken. In een historische stadscentrum is dit erg ontsierend en helemaal niet bevorderlijk voor het stadsbeeld.