›› Home ›› Nieuws

Carl komt tussen tijdens debat meerjarenplan

12 09 2022

Reeds begin juli vond er een commissie plaats over het meerjarenplan, het budget van de stad. De maatschappelijke oorzaken (corona, oorlog, energieprijzen die de pan uitswingen, ...) die aanleiding gaven tot de stevige besparingsoefening zijn helaas niet gewijzigd.

Carl De Decker kwam voor onze fractie tussen tijdens het debat in de extra gemeenteraad van afgelopen maandag.

"Ik vind het toch nodig om die samenloop van factoren nog eens heel kort te benoemen: corona, een enorm spijtige oorlog in Europa, energieprijzen die door het dak gaan en de hoogste inflatie in 40 jaar.
Stuk voor stuk externe en niet te voorspellen oorzaken. Kritiek leveren op de budgettaire keuzes die de stad maakt mag, we zijn hier vanavond om dat debat te voeren. Maar wie beweert dat een lokale overheid hierop voorbereid had kunnen zijn, die slaat de bal volledig mis. Van de 81 miljoen waar het college naar op zoek moest, komt is er 47 afkomstig enkel en alleen van de loonindexeringen, dat zegt toch genoeg? Ik hoop dat iedereen deze realiteit kan onderkennen." klonk het bij Carl. 

"We hebben tijdens die crisissen ook telkens opnieuw onze verantwoordelijkheid genomen als stad. Tijdens de coronacrisis lieten we niemand achter: het OCMW zette alle zeilen bij om mensen die het moeilijk hadden bij te staan, zwaar getroffen sectoren (zoals horeca, cultuur,…) werden ondersteund, en collega’s, met excuses voor het borstgeklop, we hadden en hebben het beste vaccinatiecentrum van het land! En ja, al die maatregelen hebben wel wat geld gekost. Maar ze waren broodnodig, ons stadsbestuur heeft daar de juiste keuzes gemaakt, in het belang van Gent en de Gentenaars.

Ook nu er in Oekraïne een oorlog woedt dragen we ons steentje bij in de opvang van oorlogsvluchtelingen. Dat maakt mij trots, collega’s. Al vind ik het ook gewoon onze morele plicht om hen welkom te heten. Ik hoop dat we het daarover allemaal eens kunnen zijn.


Over naar de besparingsoefening zelf:

Collega Stephanie D’Hose zei het begin juli ook al: we kijken vooral naar onszelf. 54 van de 81 miljoen wordt gevonden door te besparen op de eigen werking. Dat is 2/3 van het totaal.
Aan de uitgavenzijde werd gelukkig geen kaasschaafmethode toegepast. Er werden wel duidelijke en doordachte keuzes gemaakt, zoals het hoort. Collega’s, wat het college duidelijk gesteld heeft, en ik citeer: "Aan de grote ambities zoals op het vlak van onder meer armoede, veiligheid, wonen, ondernemen, klimaat en cultuur uit het bestuursakkoord wordt minimaal geraakt." Er moesten keuzes gemaakt worden, maar de krachtlijnen van het bestuursakkoord blijven overeind. De thema’s die we begin deze legislatuur als prioritair aanduidden – zoals dus wonen, veiligheid, klimaat enz. – zijn dat voor dit stadsbestuur nog steeds. Het stadsbestuur komt ook haar belofte na om niet te raken aan kinderopvang, onderwijs en de woonzorgcentra.

En anders dan sommige collega’s hier al eens insinueerden kan elk personeelslid van de stad in dienst blijven. Wiens takenpakket uitdooft zal daarbij intens begeleid worden naar een andere functie binnen de stad, om een goede match te vinden.

Ook aan de inkomstenzijde werden moeilijke, maar bewuste keuzes gemaakt.
Ja, we verhogen de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Maar: we verlagen ook de aanvullende personenbelasting. En dan nog wel tot 6,5%, het laagste tarief van alle centrumsteden. We belasten dus wat meer op eigendom, maar minder op arbeid. Collega’s, zo zorgen we ervoor dat werken maximaal loont, een principe waar mijn fractie en ik uiteraard achter staan. Al hoor ik hier collega’s goochelen met wat andere termen, wat mij betreft is dit wel degelijk een sociale taxshift. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten, dat lijkt me billijk en rechtvaardig. Zeker in uitzonderlijke tijden als deze.
 
Het college heeft er ook bewust voor gekozen om de retributies niet te laten stijgen. Onderschat deze beslissing a.u.b. niet collega’s. Dit gaat over de prijs van vuilniszakken, sportkampen, kinderopvang, museumbezoeken, enz. Kortom: zaken die élke Gentenaar rechtstreeks zou voelen in zijn of haar portefeuille. In tijden waarin de koopkracht zwaar onder druk staat is dit een belangrijke beslissing.
 
En, collega’s: er werden ook heel wat strategische keuzes gemaakt die ons op middellange termijn veel zullen helpen. Het clusteren van medewerkers op minder locaties, het versneld investeren in zonnepanelen, enz.
 
Collega’s, de Gentse Open Vld fractie staat volop achter al deze keuzes!

Het college heeft met deze besparingsoefening haar verantwoordelijkheid genomen. En het heeft dat gedaan op een manier die in de politiek helaas steeds zeldzamer wordt: binnenskamers in plaats van met verklaringen in de pers. Face to face debatteren, in plaats van elkaar op sociale media te bestoken met veto’s. En zo collegiaal de nodige moeilijke keuzes maken, en die hier samen in deze raad komen voorstellen en verdedigen.

Kunnen we nu op onze lauweren rusten? Natuurlijk niet. De energiemarkt is sinds de opmaak van deze budgetwijziging helaas niet gekalmeerd, integendeel. En de volgende loonindexeringen komen er sneller aan dan het Planbureau dit voorjaar verwachtte. Maar: het college legde proactief een buffer van 2,8 miljoen euro aan. En binnenkort start de budgetopmaak 2023, waarbij men ongetwijfeld de vinger aan de pols zal houden. Ook mijn fractie steunt de vraag aan Vlaanderen om het Gemeentefonds inflatiebestendig te maken, zodat de inkomsten van de stad niet zouden achterlopen op de stijgende levensduurte.

Collega’s, dit is allerminst een evidente periode. Budgettair niet, maatschappelijk niet. Het is aan ons allen om de vele uitdagingen samen het hoofd te bieden, dat zijn we de Gentenaars verplicht. We hebben tijdens de coronacrisis bewezen dat we daartoe in staat zijn, ik reken er op dat we dat ook nu weer kunnen."

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info