Meer, grotere en mooiere terrassen
Dankzij het nieuwe terrasreglement van de Stad zijn voortaan meer en grotere terrassen mogelijk. “We hebben tijdens de coronapandemie gemerkt dat de extra terrassen voor een nieuwe dynamiek zorgen in de stad.
Daar hebben we lessen uit getrokken in ons nieuwe reglement”, zegt schepen van Economie Sofie Bracke.
Al enkele jaren heerst er meer en meer een ‘buitencultuur’ en ook tijdens de coronacrisis trokken we – noodgedwongen – massaal naar buiten. Omdat het risico op besmetting daar kleiner was en afstand houden de regel was, mochten horecazaken tijdelijk hun terras uitbreiden. Dankzij een nieuw terrasreglement kunnen zo’n 270 van die tijdelijke coronaterrassen nu een langdurige vergunning aanvragen. “De extra coronaterrassen zorgden voor veel sfeer in de stad en daar hebben we uit geleerd. Dankzij ons nieuwe reglement maken we meer mogelijk. Waar een terras vroeger enkel voor en tegen de gevel kon, kan het nu ook elders. Al gelden er natuurlijk enkele spelregels.”
Integraal toegankelijk
Zo streeft de Stad naar integraal toegankelijke terrassen. Alleen als het écht niet anders kan, zijn er uitzonderingen mogelijk. “We leven natuurlijk in een historische stad, dat zorgt voor extra uitdagingen”, zegt Sofie Bracke. “Ook is het belangrijk dat we zoeken naar een nieuw evenwicht met de buurt. De stad moet leefbaar blijven voor iedereen.”
Groter, maar ook mooier
Meer en grotere terrassen, maar het oog wil ook wat. De Stad streeft daarom naar een zekere uniformiteit en legt een aantal regels op voor bijvoorbeeld parasols en terrasuitrusting. “We streven naar een kwaliteitsvol openbaar domein. Door hun tijdelijkheid waren sommige coronaterrassen niet altijd even stijlvol ingericht. Wie nu een langdurige vergunning wil, zal zich wel aan enkele regels moeten houden.”