›› Home ›› Nieuws

Gent solidair met Oekraïne

12 maart 2022

Gent toont zich van bij het begin van het conflict in Oekraïne solidair met de getroffen bevolking. De Stad doneerde 50.000 euro om slachtoffers te helpen, meer dan 1.000 slaapplaatsen werden reeds aangeboden door Gentenaars en ook de logiessector sprong in de bres.

Burgemeester Mathias De Clercq riep iedereen op om deze middag om 12 uur onder de stadshal een mensenketting te vormen om samen met inwoners uit andere Europese steden de Oekraïners een hart onder de riem te steken.

Niemand blijft onberoerd bij de hartverscheurende beelden en verhalen die ons bereiken vanuit Oekraïne. Burgemeester Mathias De Clercq veroordeelde het geweld meteen en stelde van bij het begin van de crisis dat Gent Oekraïners op de vlucht met open armen zou ontvangen. Zo schaart de Stad zich achter de federale oproep 'Plekvrij' en roept het haar inwoners mee op om tijdelijk Oekraïense oorlogsvluchtelingen op te vangen. Op een week tijd werden zo 1.000 slaapplekken aangeboden. Ook met de Gentse logiessector werden afspraken gemaakt om tijdelijke noodopvang te organiseren. “De solidariteit in Gent is enorm”, zegt burgemeester De Clercq. “Het gaat immers niet alleen om Oekraïne, het gaat ook om onze waarden van vrijheid, waarheid en gelijkheid. Waarden waar onze voorvaderen hard voor hebben gevochten en velen hun leven voor hebben gegeven.”

De burgemeester riep iedereen op om deze middag om 12 uur naar de stadshal af te zakken en daar een mensenketting te vormen om Oekraïne een hart onder de riem te steken. De beiaard speelde het Europese volkslied. De actie vond simultaan plaats in andere Europese steden zoals Marseille, Milaan, Nice, Rome, Rotterdam, Milaan, Turijn, Parijs en Rotterdam. “Als Europeanen zijn we verenigd in onze sterke afkeur van dit onzinnige oorlogsgeweld waar gewone burgers de eerste slachtoffers van zijn”, zegt de burgemeester. “Deze middag lieten we zien dat Gent een open en solidaire stad is en we één zijn in onze verscheidenheid. Samen met honderdduizenden Europeanen stuurden we een sterk signaal uit van eenheid en verbondenheid.”

Gentenaars die willen helpen, kunnen terecht op de pagina stad.gent/oekraine. Daar worden ze doorverwezen naar de juiste instantie. Gentenaars die opvang willen bieden aan Oekraïense vluchtelingen kunnen er zich ook aanmelden.

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info