›› Home ›› Nieuws

Gent start campagne tegen sigarettenpeuken

25 oktober 2021

Burgemeester Mathias De Clercq heeft een opvallende campagne afgetrapt om rokers te stimuleren hun peuken in de vuilnisbak te doen. Sigarettenpeuken maken immers bijna de helft van alle zwerfvuil uit.

“Sigarettenpeuken horen niet thuis op de grond. Meer dan 1.300 vuilnisbakken in Gent zijn voorzien van een speciaal gleufje voor peuken. Daar willen we rokers attent op maken.”

‘Mag ik je peuken’, zo luidt de ietwat uitdagende slogan van de nieuwe peukencampagne. Die is zichtbaar op vuilnisbakken en bushokjes op plekken waar veel peuken terug te vinden zijn. Als teaser ontwierp de Stad Gent ook een heuse peukenrobot die Gentenaars actief oproept om hun peuk niet zomaar op de grond te gooien.

Van het aantal ingezamelde stuks zwerfvuil in Vlaanderen bestaat immers 49 procent uit peuken. Een sigarettenfilter heeft 10 tot 15 jaar nodig om af te breken, en dan nog blijven microplastics in het milieu aanwezig. Geregeld worden in de magen van dieren zoals vogels en honden sigarettenfilters aangetroffen, wat ze erg ziek kan maken.

Burgemeester De Clercq: “Met deze campagne willen we Gentenaars op een ludieke manier duidelijk maken dat peuken niet op de grond horen. Een propere stad daar moeten we samen werk van maken. We zullen ook gratis peukenasbakjes uitdelen via onze gemeenschapswachten en enkele krantenwinkels.”

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info