›› Home ›› Nieuws

Handelaars niet langer gebonden door vaste wekelijkse sluitingsdag

25 oktober 2021

Op initiatief van schepen van economie Sofie Bracke keurde het college vorige week de aanvraag tot erkenning als toeristisch centrum goed. Handelaars zullen zo niet langer gebonden zijn door een vaste wekelijkse sluitingsdag, maar zelf hun openingsdagen kunnen kiezen.

Het concept van een vaste wekelijkse rustdag bestaat al heel lang, maar werd in 1960 wettelijk vastgelegd. Elke handelaar moet wekelijks minstens 1 dag sluiten en die sluitingsdag minstens 6 maanden aanhouden. Meer dan een half eeuw later leven we echter in een compleet andere maatschappij (tweeverdienersgezinnen, eenoudergezinnen, globalisering en e-commerce, filialisering, internet…) Handelaars worden geconfronteerd met tal van uitdagingen, maar worden in hun ondernemen en creativiteit beperkt door regels uit een ander tijdperk.

“We kiezen niet voor toeristen maar voor zelfstandige ondernemers. We willen hen de nodige vrijheid geven om te doen waar ze goed in zijn: ondernemen en dit zonder bijkomende administratieve rompslomp,” aldus schepen Bracke. “We willen geen extra koopzondagen (buiten Shop-op Zondag en eindejaarshopping) en blijven aandacht hebben voor leefbaarheid.”

“Onze fysieke winkels zullen echter het niet halen van hun online-varianten op prijs en een eindeloos aanbod maar wel op service, flexibiliteit, productkennis, persoonlijke aanpak en klantgerichtheid. We willen ons divers en authentiek “only-in-Ghent” winkelaanbod behouden,” besluit schepen Bracke.

Zelfstandige handelaars zullen na de goedkeuringsprocedure bij de bevoegde minister zelf hun openingsdagen kunnen kiezen. Dit kan om tal van redenen zijn: een nieuwe collectie, een drukke periode eigen aan de zaak (bv back to school), vakantieperiodes, familiale redenen, weersomstandigheden, evenementen,...

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info