›› Home ›› Nieuws

Feedback huis-aan-huis bezoeken Gentbrugge

11 mei 2017

De voorbije maanden ging een delegatie van Open Vld Gent op stap in Gentbrugge om te luisteren naar de vragen en opmerkingen van de bewoners over hun wijk. Hierbij de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Kan het viaduct van de E17 weg?

Onder impuls van de bewonersgroep Viadukaduk en het stadsbestuur wordt momenteel een oplossing gezocht voor het fijnstof en de geluidsoverlast rond het E17-viaduct. Deze Europese verkeersader snijdt Gentbrugge in twee, wat de leefbaarheid in de straten errond niet ten goede komt. Voor Open Vld Gent is het duidelijk: de viaduct kan niet onder dezelfde vorm op dezelfde plaats blijven. Alternatieven moeten onderzocht worden. We dringen daarom aan op een duurzame oplossing voor het viaduct en de mobiliteit bij de Vlaamse regering die hiervoor bevoegd is.

Waar is tram 22 naartoe?

De Lijn heeft jammer genoeg beslist om Lijn 22 af te schaffen. Bewoners van wijk Ten Bosch zien hun rechtstreekse verbinding met Gent Zuid daardoor wegvallen. De dichtstbijzijnde halte openbaar vervoer ligt voortaan op meer dan 500 meter. Ons gemeenteraadslid Camille Daman deed in de gemeenteraad enkele voorstellen om het openbaar vervoer naar de wijk te verbeteren:

  • afstemmen van Lijn 9 en de nieuwe Lijn 2 aan knooppunt Schooldreef of aan een andere halte op de Brusselsesteenweg om de overstap te vergemakkelijken
  • doortrekken Lijn 9 tot onder de E17 om uw wijk te bereiken
  • op termijn lijn 22 verlengen onder de E17 tot aan de Emiel Van Swedenlaan
  • de afgedankte trams onder de E17 weghalen. Dit zorgt immers voor een onveilige situatie voor de spelende kinderen in de buurt.

Veel sluikstorten in onze buurt

Sluikstorten is een terechte doorn in het oog van vele inwoners van Gentbrugge. Niettegenstaande veel inspanningen gebeuren door Stad Gent, IVAGO en andere overheden blijven zwerfvuil en sluikstorten een probleem in Gent. Niet alleen in Gentbrugge, maar in alle wijken is het de meest storende vorm van hinder. Daders op heterdaad betrappen is niet eenvoudig. Het overlastteam van de Gentse politie zet daarom camera’s in op bekende hotspots voor sluikstorten. Aanvankelijk was de inzet beperkt tot een 7-tal wijken waar vaak wordt gesluikstort. De werking wordt nu echter uitgebreid naar het hele grondgebied van Gent, dus ook naar alle wijken van Gentbrugge. De locaties worden in overleg bepaald op basis van meldingen van burgers, vaststellingen door de stadswachten en politie, en gegevens van IVAGO. We raden aan om elk sluikstort te melden via de website van IVAGO. Zo kan snel en kordaat opgetreden worden.

Parkeerdruk omgeving Gentbruggestation

Er komen heel wat meldingen over de afbakening en de effecten van de uitrol van het parkeerplan. De nieuwe zones en nieuwe parkeertarieven zullen daarom grondig geëvalueerd worden. Zo zal er onderzocht worden of het invoeren van de nieuwe zones en tarieven tot een verschuiving van de parkeerdruk geleid hebben. Ook de gebieden rond de betalende parkeerzone zullen in dit onderzoek worden meegenomen. Vermoedelijk zal ook uit het onderzoek blijken dat zich hier en daar een verschuiving van de parkeerdruk heeft voorgedaan. Het stadsbestuur wacht de resultaten van de evaluatie af. De tellingen worden momenteel uitgevoerd en moeten dan nog verwerkt worden. We verwachten in het najaar hierover meer informatie te hebben.

Onderhoud Frans Toch park kan beter

Het Frans Toch park kreeg enkele jaren geleden een volledige opknapbeurt. Het park is daarbij geëvolueerd van een vrij klassiek park naar een park  waar natuur een belangrijkere plaats heeft gekregen. De klassieke vormen zijn gebleven maar de invulling is gebeurd volgens de principes van het harmonisch park- en groenbeheer. Zo laat de groendienst  op bepaalde plaatsen het gras langer worden en wordt er slechts 2 keer per jaar gemaaid. Tussen de struiken mogen ook spontaan kruiden groeien. Dat is beter voor de natuurontwikkeling. Tenslotte is het park een stuk natuurlijker en kleurrijker geworden. Al deze beheermaatregelen zijn opgenomen in een beheerplan. Dit beheerplan zegt onder andere dat het gras aan de ingang hoger mag worden dan het intensief gemaaide gras. Het is echter niet de bedoeling dat het park er onverzorgd bijligt, de stad bekijkt momenteel hoe het harmonisch beheer kan verzoend worden met een verzorgder uiterlijk. Het afval in het park wordt alleszins wekelijks opgeruimd.   

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info