Resultaten extra gemeenteraad Publipart
Op de extra gemeenteraad over Publipart hebben de meerderheidspartijen beslist om volledige openheid te geven over hun publieke en private mandaten. Er komt een bijkomend kader voor ethisch beleggen en een loonplafond voor burgemeester en schepenen. De reeds geplande uitstap uit Publipart en Publilec wordt verder uitgevoerd, zonder vergoeding voor de zetelende bestuurders.
Volgende beslissingen zijn genomen op de extra gemeenteraad over Publipart:
- Er komt volledige openheid over alle mandaten van de gemeenteraadsleden van de meerderheid, zowel over mandaten bij publieke als private bedrijven. Er zal een publieke mandatenlijst worden opgesteld met daarin de bedragen van de vergoedingen. Open Vld Gent maakt eerstdaags een lijst bekend met de vergoedingen van haar schepenen en gemeenteraadsleden.
- Naast het reeds bestaande kader voor duurzaam en ethisch beleggen bij de Stad Gent komt er ook een kader voor ethisch beleggen voor alle organisaties, intercommunales en bedrijven waarin een bestuurder namens de Stad Gent zetelt.
- Er komt een loonplafond voor de burgemeester en de schepenen. De vergoedingen die zij ontvangen en rechtstreeks uit hun ambt voortvloeien mogen niet meer bedragen dan 30 procent van de decretaal vastgelegde lonen.
- De Stad Gent gaat verder met de uitstap uit Publipart en Publilec. De bestuurders die dit proces begeleiden zullen dit onbezoldigd doen.
De extra gemeenteraad begon gisteren met een uitvoerige uiteenzetting van schepen van Financiën Christophe Peeters die de historiek, werking en doelstellingen van Publipart en Publilec schetste. Publipart is een intercommunale die voor 12 procent eigendom is van de Stad Gent en onder andere de pensioenfondsen beheert van de voormalige stadsambtenaren die werkten voor de energiecentrale S.P.E die vroeger stadseigendom was, maar verkocht is aan Luminus.
De Stad Gent wil zich al langer terugtrekken uit Publipart en Publilec, maar dat gaat niet zomaar. In 2015 haalde de Stad reeds 9,9 miljoen euro terug. De resterende 43,4 miljoen euro terughalen kan niet van dag op dag, dan zou de Gentse stadskas een verlies van 20 miljoen euro noteren. Bovendien verlopen de onderhandelingen met de Waalse gemeenten die meerderheidsaandeelhouder zijn, bijzonder moeizaam.
Schepen Christophe Peeters blijft zetelen in Publipart om verder de uitstap van de Stad Gent zo goed mogelijk te begeleiden. Hij zal dit onbezoldigd doen en ervoor zorgen dat het geld van de Gentse belastingbetaler zo snel mogelijk terugkomt naar Gent.