›› Home ›› Nieuws

Gents plan vroegtijdig schoolverlaten

25 februari 2016

Stad Gent wil het aantal schoolverlaters tegen 2020 met een kwart doen dalen. Om deze ambitieuze doelstelling waar te maken werd het Gents plan vroegtijdig schoolverlaten in het leven geroepen. Om te voorkomen dat jongeren zonder diploma de schoolbanken verlaten is een goed anti-spijbelbeleid cruciaal.

Wanneer spijbelgedrag wordt vastgesteld is het belangrijk vroeg in te grijpen en de dialoog met de leerling en zijn ouders te blijven aangaan. Bij hardnekkig spijbelgedrag kan een anti-spijbelcontract worden opgesteld, zodat in een ultieme fase sanctionerend kan worden opgetreden.

Mehmet Sadik Karanfil: “wanneer er echt sprake is van onwil is het belangrijk dat er toch een spreekwoordelijke stok achter de deur kan worden gehouden. We mogen immers ook niet vergeten dat het de plicht is van de ouders om ervoor te zorgen dat hun kinderen het recht op onderwijs effectief kunnen uitoefenen”.

Om ervoor te zorgen dat taalachterstand geen schoolachterstand wordt, wordt er maximaal ingezet op de ontwikkeling van de Nederlandse taalvaardigheid. Dit gebeurt onder meer door in de klas ook aandacht te besteden aan de thuistaal van de leerling. Dit laat de leerling toe de leerstof beter te begrijpen en zo dus meer Nederlands te leren. Bovendien voelen kinderen en jongeren zich hierdoor erkend in hun identiteit en wordt hun betrokkenheid hoger. Belangrijk is aan te stippen dat het Nederlands wel degelijk de voertaal en de schooltaal blijft en dat de interactie met de leerkracht dus in het Nederlands zal blijven gebeuren.

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info