Eerste steen voor nieuw schoolgebouw International School of Ghent
Op maandag 5 oktober 2015 werd de eerste steen gelegd van het nieuwe schoolgebouw van de International School of Ghent aan de De Pintelaan. Vanaf 1 september 2016 zal het nieuwe schoolgebouw plaats bieden aan 150 leerlingen in kleuter en lager onderwijs. Het gaat om kinderen van expats die vooral tewerkgesteld zijn in bedrijven en organisaties in Oost- en West-Vlaanderen. Het nieuwbouwproject kost een 4 miljoen euro.
Op de terreinen van de Gentse Universiteit aan de De Pintelaan is gestart met de bouw van een nieuw schoolgebouw voor de International School of Ghent (ISG). Op het terrein van 3820 m2 komt een nieuwbouw met 10 leslokalen, enkele multifunctionele lokalen en een polyvalente eetzaal. Op het terrein werden enkele oude gebouwen gesloopt en zullen er een drietal bestaande gebouwen gerenoveerd worden, o.a. tot een sportzaal. In het nieuwe gebouw zal op termijn les gegeven worden aan 150 leerlingen. De afbraakwerken startten na de zomervakantie en zijn afgerond, nu wordt gestart met de nieuwbouw. Als alles volgens plan verloopt, zal vanaf 1 september 2016 les gegeven worden in het nieuwe schoolgebouw.
ISG blijft in Gent dankzij inspanningen UGent en Stad Gent
De International School of Ghent opende in september 2012 de deuren voor 10 kinderen tussen 2,5 en 12 jaar in de bestaande gebouwen van de Hogeschool Gent in de Ledeganckstraat. Er werd gekozen voor Gent als vestigingsplaats omwille van de centrale ligging van de stad. Met een toenemend aantal leerlingen verhuisde de ISG naar de Leopoldskazerne. In drie jaar tijd steeg het aantal leerlingen verder tot 50 en worden de leslokalen stilaan te klein waardoor ISG opnieuw naar een andere locatie op zoek moest.
De Gentse Universiteit toonde zich bereid om enkele braakliggende gronden aan de De Pintelaan in erfpacht te schenken aan ISG. Het gaat om een erfpacht voor 50 jaar ter waarde van € 18.000 per jaar. ‘Met de internationale school beschikt de Universiteit Gent over een interessante extra troef om veelbelovende buitenlandse onderzoekers en professoren aan te trekken’, zegt Freddy Mortier, vicerector van de UGent en voorzitter van ISG.
Ook de Stad Gent draagt haar steentje bij om ervoor te zorgen dat ISG in Gent kan blijven. De Stad voorziet een éénmalige investeringssubsidie van € 750.000 omwille van het economisch belang van de school voor de Stad.
Belang van internationaal onderwijs
De school werd opgericht met de bedoeling de aantrekkelijkheid van Oost- en West-Vlaamse bedrijven en kenniscentra naar buitenlandse werknemers toe te vergroten. Al te vaak werden die organisaties immers geconfronteerd met de handicap geen internationaal onderwijs te kunnen aanbieden voor kinderen van buitenlandse werknemers. Stichtende leden van de school zijn UGent, Barco, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en Volvo.
In een internationale school krijgen leerlingen les uit een internationaal curriculum zodat ze vlot kunnen inpikken als hun ouders na enkele jaren in een ander land tewerkgesteld worden. Maar ook Vlaamse expats kunnen in afwachting van hun nieuwe opdracht in het buitenland hun kinderen op die manier probleemloos in Gent verder les laten volgen.
‘Drie jaar na de oprichting van ISG was het vinden van een groter schoolgebouw voor ISG een must’, aldus Sofie Bracke die de opstart van ISG destijds als schepen van Innovatie trok. ‘En ik ben blij dat we de nieuwe school hier in Gent kunnen bouwen. We vonden het erg belangrijk om vanuit de stad het signaal te geven dat we internationaal onderwijs belangrijk vinden in Gent. De school geeft een economische boost aan onze regio. Deze school is echt nodig voor bedrijven en kennisinstellingen in Oost- en West-Vlaanderen die buitenlandse kenniswerkers willen aantrekken. Zo is Gent bijvoorbeeld één van de toplocaties op wereldniveau in de wereld van de biotechnologie. Internationaal Onderwijs is zeker één van de elementen die meespelen als bedrijven of kennisinstellingen zich in onze regio willen vestigen.’