‘450 vacatures tonen noodzaak openbaar vervoer naar Haven van Gent en Kanaalzone aan’
Op de Jobbeurs die Voka/VeGHO zaterdag 7 maart organiseerde boden 18 ondernemingen uit de Gentse Kanaalzone samen 450 vacatures aan. Voor Vlaams parlementslid Mathias De Clercq duidt dit nogmaals de noodzaak aan van degelijk en frequent openbaar vervoer van en naar de Gentse Haven.
De Gentse haven is ontegensprekelijk de motor van de Gentse en Oost-Vlaamse economie. Met 60.000 rechtstreekse en onrechtstreekse arbeidsplaatsen, of 12,8 procent van de tewerkstelling in Oost-Vlaanderen, is de Gentse haven een enorme welvaartschepper voor vele gezinnen. De creatie van toegevoegde waarde bedraagt maar liefst 6,3 miljard euro. Het Gentse havengebied is dus één van de belangrijkste economische aantrekkingspolen van Vlaanderen en verdient daarom de nodige structurele aandacht vanwege de verschillende overheden in ons land.
Het Gentse havengebied is echter bijzonder moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat bleek recent nog uit een studie van VOKA/Vegho. Een zogenaamde lightrail zou een grote vooruitgang betekenen voor de mensen die werken in het havengebied, of wonen in de kanaaldorpen en de omliggende gemeenten. Dergelijke lightrail zou maar liefst 10.000 wagens per dag van de weg halen. Ook andere maatregelen zijn het onderzoeken waard, zoals het versneld doortrekken van de tramlijnen tot in Oostakker en Evergem, om daar een hub creëren voor fietsen of shuttles.
Mathias De Clercq: “Het is hemeltergend dat er zo weinig openbaar vervoer voorzien is van en naar de Gentse haven. De openstelling van de spoorlijn 204 voor personenvervoer zou een enorme meerwaarde betekenen voor de werkgelegenheid, voor de uitstoot van minder fijn stof, voor een betere bereikbaarheid van de bedrijven en voor de ontlasting van de Kennedylaan.”
Gentse havenbedrijven krijgen hun vacatures dikwijls moeilijk ingevuld omdat werkzoekenden niet altijd over een eigen wagen beschikken. Mathias De Clercq: “Ik krijg signalen van zowel werknemers, werkgevers, organisaties allerhande, gemeenten als provincie dat ze niet begrijpen waarom er geen beter openbaar vervoer is van en naar de haven. De 450 vacatures tonen de noodzaak van een degelijk en frequent openbaar vervoer naar de Haven van Gent en de Kanaalzone aan.”
De ontsluiting van de Gentse haven is opgenomen als prioriteit in de Vlaamse Spoorstrategie, goedgekeurd door de vorige Vlaamse regering. De federale Ministerraad heeft op 19 december 2013 beslist om de selectie van de gewestelijke projecten door te voeren. De samenwerking met de Vlaamse administratie is daarover lopende.
Mathias De Clercq: “De openstelling van spoorlijn 204 voor personenvervoer, samen met betere busverbindingen, is absoluut belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de haven. Ik spoor dan ook de bevoegde ministers aan om werk te maken van deze verbindingen.”