›› Home ›› Nieuws

Gent pakt schijnsamenwonen aan

1 december 2013

Sinds kort wordt schijnsamenwonen op dezelfde manier aangepakt en bestraft als een schijnhuwelijk. Om de veranderde wetgeving vanaf dag 1 goed te kunnen opvolgen, werd de Cel Schijnhuwelijken binnen de Gentse Dienst Burgerzaken omgedoopt tot de Cel Schijnrelaties. Dankzij een verschuiving binnen de dienst kan het team uitbreiden van 4 naar 6 medewerkers zodat meer dossiers onderzocht kunnen worden van personen die via een huwelijk of wettelijke samenwoonst verblijfsrecht kunnen verkrijgen.

De strijd tegen schijnhuwelijken en schijn-wettelijk samenwonen vormt een onderdeel van het Federale beleid om illegale immigratie te bestrijden. “Hierbij maken malafide mensen misbruik van het huwelijk of wettelijk samenwonen om verblijfsrecht te verkrijgen in België”, verduidelijkt schepen van Burgerzaken Sofie Bracke. “Een dossier wordt als schijnhuwelijk of een schijnsamenwoonst bestempeld als blijkt dat één van beide partners niet huwt of gaat samenwonen uit liefde of voor juridische of fiscale redenen maar enkel om verblijfsrecht te verkrijgen.”

De Cel Schijnhuwelijken onderzoekt jaarlijks een kleine 300 huwelijksdossiers. Het gaat hierbij vooral om dossiers van Turken (30%), Marokkanen (10%) en Ghanezen (6%). In 2012 werden er van de onderzochte dossiers 70 naar het Gentse Parket doorgestuurd. 54% daarvan werden uiteindelijk door het Parket ongunstig geadviseerd. “De laatste jaren zagen we dat mensen die verblijfsrecht wilden bekomen geen huwelijksdossier meer opstartten maar meteen wettelijk gingen samenwonen” aldus schepen van Burgerzaken Sofie Bracke. “Dat achterpoortje is nu gesloten. Achter deze dossiers schuilen vaak menselijke drama’s. Het gaat soms om gedwongen huwelijken, maatschappelijk kwetsbare personen die op deze manier gebruikt worden, enz. Het is dus zeker een goed zaak dat we nu ook schijnsamenwonen kunnen aanpakken.”

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info