›› Home ›› Nieuws

Open Vld Gent heeft vragen bij openbaarmaking inventaris leegstand

22 maart 2013

De Gentse Open Vld heeft met ontsteltenis kennis genomen van het bestaan van een 'kraakwebsite', waarop de panden staan vermeld die zijn opgenomen in de leegstandsinventaris van de Stad Gent. Deze website voorziet in een 'handig' overzichtskaartje, naast enkele tips voor toekomstige krakers.

In de eerste plaats stelt Open Vld Gent zich ernstige vragen bij het misbruik van de openbaarheid van bestuur. Het kan toch niet de bedoeling zijn van het Vlaamse decreet rond openbaarheid van bestuur, dat stukken die worden opgevraagd bij het stadsbestuur, worden misbruikt om de openbare orde te verstoren en binnen te dringen in iemands eigendom. Open Vld-fractieleider Sas van Rouveroij zal minister Geert Bourgeois hierover interpelleren in het Vlaams Parlement. Open Vld Gent vraagt ook aan het Gentse college om na te gaan of de vrijgave van dergelijke documenten niet kan worden beperkt of aan voorwaarden onderworpen.

Ten tweede meent Open Vld Gent dat er dringend werk moet worden gemaakt van een waarachtig anti-kraakbeleid. Het in de Grondwet voorziene recht op een behoorlijke woning wordt immers momenteel misbruikt om krakers, die onrechtmatig een pand bezetten, te beschermen tegen acties van de eigenaar. Meer nog, bij conflicten is het zelfs de eigenaar die dreigt opgepakt te worden wegens huisvredebreuk.

Open Vld Gent is zich ervan bewust dat er een grote woonnood bestaat, zeker in Gent. Dit mag evenwel geen vrijbrief zijn om leegstaande gebouwen dan maar gewoon 'te pakken'. Open Vld Gent is overigens voorstander van een krachtdadige aanpak van verkrotting en leegstand, met hogere boetes. Een pand dat leegstaat of verkrot, tast immers de waarde aan van de omliggende panden, en zorgt voor overlast (waterschade, vuil, kraken).

In die zin vindt Open Vld Gent zowel leegstand als kraken bijzonder asociaal. Kamerlid Mathias De Clercq bereidt daarom namens Open Vld een wetgevend initiatief voor.

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info