Kwaliteitsvolle relationele en seksuele vorming

2 december 2015

Onlangs werden wij geïnformeerd door een verontruste ouder die had vastgesteld dat zijn kind dat schoolloopt in Freinetschool De Boomgaard relationele en seksuele vorming (RSV) had gekregen van een organisatie ‘Het Wonder van het Leven’ die ideologische banden zou hebben met Pro Vita, een organisatie met een uitgesproken standpunt tegen abortus.

Vorming van dergelijke organisaties is bezwaarlijk een objectieve voorlichting te noemen, wel integendeel. Dit zou nochtans wel verwacht moeten kunnen worden van scholen uit het officiële stadsnet. Zelfs het katholieke onderwijsnet liet reeds in 2013 weten dat het geen beroep wenst te doen op Pro Vita voor het geven van RSV-vormingslessen. Het valt te begrijpen dat leerkrachten zich niet altijd onmiddellijk geroepen voelen om zelf RSV-vorming te geven. Maar er zijn wel andere instanties, zoals sensoa, het Vlaams expertisecentrum rond seksuele gezondheid, die voldoende kennis en ervaring in huis hebben om dit wel te doen.

  • Bent u op de hoogte van het feit dat de school in kwestie een beroep heeft gedaan op deze organisatie voor het geven van RSV-voorlichting?
  • Zijn er nog andere scholen van het Gentse onderwijsnet die dit doen of gedaan hebben?
  • Welke stappen zal u ondernemen om te kunnen garanderen dat er in de scholen van het Gentse onderwijsnet kwaliteitsvolle RSV-vorming wordt gegeven, gebaseerd op een actief pluralistische visie?

Mehmet Sadik Karanfil
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Uiteraard werd ik op de hoogte gebracht van het incident m.b.t Relationele en Seksuele Vorming.

Met deze mail wil ik u meegeven dat ik achteraf op de hoogte gebracht werd.

Scholen krijgen dagelijks promotionele aanbiedingen via verschillende kanalen. Het aanbod is zeer divers en gaat o.a. over extra-muros activiteiten, sportwedstrijden, methodes, techniek, muzisch aanbod, nascholingen, uitstapinfo…).

Stedelijke scholen beslissen zelfstandig (na grondige screening) op welk aanbod ze wensen in te gaan. De onderwijsschepen komt hier niet in tussen.

Alhoewel het aanbod op voorhand gescreend werd, is er één school ingegaan op het aanbod voor een éénmalige les over zwangerschap en bevalling. De leerkracht in kwestie was zich helemaal niet bewust van de organisatie die er achter zat. Dit was niet duidelijk op de website, de briefwisseling of tijdens de les zelf. Door de affiche die uitgedeeld werd in de klas en een waakzame ouder is deze malafide organisatie aan het licht gekomen.

Ondertussen werden alle stedelijke scholen aangeschreven:

1.Alle stedelijke scholen in Gent werden bevraagd en tot op heden heeft geen enkele school aangegeven dat ze ingegaan is op het aanbod.

2. Om dergelijke initiatieven te bannen hebben we de stedelijke scholen in Gent aangeschreven met de vraag om hun waakzaamheid te verhogen. We zullen deze vraag vanaf nu jaarlijks herhalen.
Daarnaast blijven we ons eigen aanbod vanuit de educatieve diensten in de kijker zetten.
Stad Gent is altijd al één van de voortrekkers geweest om een RSV-aanbod te voorzien dat voldoet aan strikte kwaliteitscriteria en een actief pluralistische visie uitdraagt.
Daarom richten de stedelijke Educatieve Diensten, meer bepaald Huis van Kina, onder de naam ‘Ik zag twee beren’ een permanente tentoonstelling in.
De tentoonstelling kaart thema's aan over seksualiteit, lichaam, relaties, voortplanting en weerbaarheid. Dit wordt vormgegeven op een diverse, interachtieve en aantrekkelijke manier.

3. Om deze initiatieven te bannen uit het stedelijk onderwijs heb ik OVSG ( Onderwijskoepel Steden en Gemeenten) gecontacteerd. Zij zullen alle stedelijke scholen buiten Gent hierover informeren. Via de pers lanceer ik ook een oproep ter zake.

Elke Decruynaere
Schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info