Telewerk stadspersoneel

16 oktober 2015

Vormen van flexibel werken, thuis werken en telewerk zijn in opmars. Telewerk is niet voor alle functies weggelegd, maar biedt een aantal voordelen, onder andere op het vlak van de combinatie werk en gezinsleven. Ook binnen Stad Gent is het al geruime tijd mogelijk om gebruik te maken van telewerk.




Hierover heb ik volgende vragen:

  • Hoeveel personeelsleden hebben inmiddels een eenmalige aanvraag om gebruik te maken van telewerk ingediend?
  • Hoeveel van de aanvragen werden goedgekeurd?
  • Hoeveel personeelsleden van Stad Gent hebben in 2014 effectief aan telewerk gedaan?
  • Hoeveel telewerkdagen werden in 2014 gepresteerd, en wat is hun aandeel op het totaal aantal gepresteerde werkdagen in 2014?

Camille Daman
Gemeenteraadslid


Antwoord:

1. De rechtspositieregeling bepaalt dat alle medewerkers die wensen te telewerken, daarvoor eenmalig een aanvraag moeten indienen bij het hoofd van het personeel, de stadssecretaris. Die heeft de bevoegdheid om die aanvraag goed te keuren echter gedelegeerd aan de diensthoofden van de stadsdiensten. Zij keuren dus de eenmalige aanvragen goed. Het Departement Human Resources heeft bij de delegatie van de goedkeuringsbevoegdheid aan de diensthoofden gevraagd om de goedgekeurde aanvragen aan de Dienst Personeelsbeheer over te maken, zodat die kunnen worden toegevoegd aan het personeelsdossier. Sinds 1 juli 2013 – de dag waarop de huidige reglementering voor het telewerken in voege is getreden – wordt dit bijgehouden. In totaal werden 367 goedgekeurde aanvragen geregistreerd, als volgt verdeeld:

  • 2013: 160 goedgekeurde aanvragen
  • 2014: 148 goedgekeurde aanvragen
  • 2015: voorlopig 59 goedgekeurde aanvragen

2. Enkel de goedgekeurde aanvragen worden aan de Dienst Personeelsbeheer overgemaakt. Als er aanvragen niet worden goedgekeurd, blijven die op de dienst. Er zijn geen gevallen bekend / klachten geuit over het niet goedkeuren van aanvragen tot telewerk.

3. Via de tijdsregistratie stellen we vast dat 770 medewerkers in 2014 effectief aan telewerk gedaan hebben.
In de praktijk zijn er dus meer medewerkers die telewerken dan er eenmalige aanvragen zijn ingediend. Dat komt omdat 1. niet alle medewerkers die voor 1 juli 2013 al aan het telewerken waren een nieuwe eenmalige aanvraag hebben ingediend en 2. niet alle diensthoofden de door hen goedgekeurde eenmalige aanvragen aan de Dienst Personeelsbeheer hebben overgemaakt.

4. In 2014 werden in totaal 8.305 telewerkdagen gepresteerd. Dit is gemiddeld 10,8 dagen per medewerker die aan telewerk deed.
Het totaal aantal gepresteerde werkdagen in 2014 bedraagt een raming gebaseerd op de vermenigvuldiging van de gemiddelde VTE over 2014 met het aantal theoretische werkdagen (210). Zo komen we op een geraamd totaal aantal gepresteerde werkdagen van 924.948 in 2014.

Hieruit concluderen we dat er in 2014 8.305 telewerkdagen waren op 924.948 theoretische werkdagen of op 0,9% telewerkdagen van de het totaal theoretische aantal gewerkte dagen.

Martine De Regge
Schepen van Personeelsbeleid, Facility Management en Administratieve Vereenvoudiging

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info