Tussenkomst oprichting EVA Integratie en Inburgering Gent vzw
Vanavond keuren wij de oprichting van de vzw Integratie en Inburgering Gent goed, en geven wij ook goedkeuring aan de statuten van deze vzw. In het kader van de hervorming van de integratie- en inburgeringssector werd beslist om de stad Gent de opdracht om de integratie te ondersteunen, te stimuleren en te begeleiden rechtstreeks toe te wijzen, omdat de stad over voldoende bestuurskracht beschikt om het Vlaamse integratiebeleid op haar grondgebied uit te voeren.
In Gent worden de kerntaken met betrekking tot inburgering en integratie door, of in nauwe samenwerking met externe actoren opgenomen, met name het Intercultureel Netwerk Gent vzw, het Centrum voor anderstalige nieuwkomers Kom-Pas en de Tolk- en Vertaalservice Gent vzw. Daarom is het noodzakelijk dat de stad Gent deze samenwerking structureel verankerde binnen een extern verzelfstandigd agentschap. Er werd geopteerd voor de rechtsvorm van een vzw. Het transitieproces moest zorgen voor een vlotte inkanteling van deze bestaande werkingen en personeelsleden.
Nu de structuren vorm hebben gekregen zal een van de volgende cruciale stappen de opmaak van de beheersovereenkomst zijn. De goedkeuring van de oprichting van de nieuwe vzw Integratie en Inburgering Gent lijkt ons daarom een goed moment om al even vooruit te blikken op een aantal belangrijke uitgangspunten voor het Gentse Integratiebeleid:
Zoals ook in het bestuursakkoord staat kiest dit stadsbestuur voor een emancipatorisch model dat mensen kansen geeft om zich te ontplooien, maar er ook voor zorgt dat ze hun verantwoordelijkheid opnemen als burger in de samenleving. Het delen van een sokkel van onvervreemdbare basiswaarden is noodzakelijk voor het functioneren van een diverse samenleving.
In het bestuursakkoord wordt dit als volgt verwoord: “Integratie moet uitgaan van emancipatie via onderwijs en werk, en we leggen dan ook een sterke klemtoon op vorming en de kennis van het Nederlands. Ook dit vergroot de kansen van nieuwkomers (…) Integratie veronderstelt inspanningen van alle betrokkenen, van oude en nieuwe Gentenaars en van de stedelijke overheid. Integratie betekent ook participatie, meedoen. We verwachten van elke Gentenaar, ook van nieuwkomers, inspanningen om bij te dragen aan onze samenleving.”
Opdat iedereen ten volle kan participeren aan onze diverse samenleving, moet er o.m. gezorgd worden voor:
Een voldoende, kwalitatief en divers aanbod aan inburgeringscursussen, taallessen en opleidingen. We zorgen o.m. voor opleidingen en stages op de werkvloer, waarbij het leren spreken van Nederlands een belangrijke plaats inneemt. De kennis van het Nederlands is immers een must voor al wie permanent in onze stad wil verblijven.
Het terugdringen van wachtlijsten en wachttijden voor een cursus Nederlands bij de Centra voor Basiseducatie en de Centra voor Volwassenenonderwijs. Er moet ook gezorgd worden voor een zomeraanbod.
De organisatie specifieke tewerkstellings- en opleidingsprogramma’s om de kansen van nieuwkomers op de arbeidsmarkt te verhogen.
De organisatie van informatiesessies voor nieuwkomers over rechten en plichten op het vlak van werk en onderwijs.
Collega’s, en hiermee besluit ik,
Vanavond geven we het startschot voor een nieuwe werking en structuur voor het integratie en -inburgeringsbeleid in onze stad. Een belangrijke stap. Het is nu uitkijken naar de verdere organisatorische en inhoudelijke uitbouw ervan. Onze fractie zal dit proces van nabij opvolgen. Wij hopen alvast dat de schepen de door mij aangehaalde aandachtspunten mee opneemt in het verdere traject van de beheersovereenkomst.
Mehmet Sadik Karanfil
Gemeenteraadslid