Staat wegdek Losweg in Mariakerke
Recentelijk kwam een persoon zwaar ten val met de fiets door de slechte staat van het wegdek van het deel van de Losweg ter hoogte van huisnummer 21. Herstelling werd aangevraagd door de bewoners van vijf woningen die allen uitwegen op dit stuk van de Losweg en ook geen andere uitweg hebben naar een openbare weg.
De Stad Gent beweert dat het hier om een privé-weg gaat en weigert daarom herstellingen uit te voeren. Dit stuk van de Losweg wordt echter niet alleen door de aangelanden gebruikt maar ook door voetgangers en fietsers als passage via een doorsteek naar een andere openbare weg (Heizen). Zo krijgt deze privé-weg dus een publiek karakter. Daarnaast wordt hij ook gebruikt om doorgang te verlenen naar het festival ‘Woodrock’, wat het publieke karakter van deze weg ook benadrukt. Daarenboven heeft Stad Gent enige tijd geleden een verkeersbord ‘weg in slechte staat’ aangebracht (ondertussen om onbekende redenen verwijderd). De straat is verder voorzien van straatverlichting en andere verkeersborden. Dit lijkt niet te wijzen op een private weg.
- Is het waar dat de stad weigert deze weg te herstellen om de aangegeven reden?
- Zo neen, wanneer gaat de weg worden hersteld?
- Zo ja, wat zijn de juridische argumenten waarop de stad zich meent te mogen beroepen? En is de stad desgevallend bereid door een overname “om niet” van de aangelanden deze wegenis te verwerven?
Sas van Rouveroij
Gemeenteraadslid
Antwoord:
Het gedeelte weg waarover sprake is een inham in het midden van de Losweg, die nog steeds volledig privaat is.
Onder andere door de verderop liggende private fiets-/wandelverbinding naar Heizen, krijgt deze zone een openbaar karakter, maar in se blijft die wel privaat.
Los van het private/openbare karakter werd in de Atlas van de Buurtwegen ook nooit een buurtweg ingetekend.
In het verleden werd reeds getracht de zone over te nemen, maar dit dossier werd niet afgewerkt. Zo werd er in 1985 een rooi- en onteigeningsplan voor de Losweg en de Amandelboomlaan opgemaakt. Het aankoopcomité heeft in 1985 de opdracht gekregen de rooilijn te realiseren maar heeft slechts 1 inneming van de 14 gerealiseerd. Vandaag de dag zijn er geen financiële middelen voorhanden om de bijkomende verwervingen te realiseren. Het stukje onverharde Losweg blijft dus eigendom van de aangelanden.
Enkele jaren geleden waren er ook onderhandelingen vanuit Stad Gent en TMVW met de bewoners, maar ook deze zijn afgesprongen.
De Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen vult in de Losweg, gezien het private statuut, enkel nog putten op die een daadwerkelijk gevaar opleveren voor de veiligheid. Er werden ook borden geplaatst ‘Wegdek in Slechte Staat’. Deze signalisatie werd enkele weken geleden ontvreemd, maar werd ondertussen teruggeplaatst door de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen. In principe is het plaatsen van vaste signalisatie een opdracht van de eigenaars/aangelanden.
Filip Watteeuw
Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken