Criminaliteit en onveiligheidsgevoel in de Gentse studentenbuurt

17 maart 2014

Op Facebook circuleerden hallucinante beelden waarop te zien is hoe een student in Gent in elkaar wordt getrapt voor zijn gsm. Deze gebeurtenis is jammer genoeg geen alleenstaand feit. De laatste maanden en weken worden opvallend veel studenten beroofd in de studentenbuurt.

Er stelt zich dus toch een aanzienlijk probleem. Ook zelf vang ik geregeld verhalen op van medestudenten die overvallen zijn of bedreigd zijn met een mes voor enkele luttele euro’s of hun gsm. Blijkbaar zijn studenten, die na een avondje stappen huiswaarts keren, een gemakkelijk slachtoffer voor overvallers.

Hoewel de cijfers lijken te dalen valt het toch op dat mensen in de buurt zich onveiliger voelen en die trend lijkt wel stijgend te zijn. De vraag rijst dan ook of de algemeen dalende trend ook voor de ruimere studentenbuurt geldt. De Overpoort, als centrum van de studentenbuurt, blijft een ernstig probleem. Maar het probleem is ruimer, want het zijn vooral studenten op weg van of naar huis of hun kot die het slachtoffer worden van dergelijke overvallen. De oproep van de studenten is duidelijk: ze willen meer controle in de buurt.

Ik begrijp uiteraard dat de politie niet overal 24u op 24 aanwezig kan zijn. U gaf dan ook zelf al aan voor te zullen stellen in de Overpoort vaste camera’s te installeren.

  • Hoe evalueert u de huidige situatie in de Overpoort, maar vooral ook in de ruimere studentenbuurt?
  • Welke maatregelen zal de politie nemen om deze vormen van criminaliteit (verder) terug te dringen en het veiligheidsgevoel terug te brengen bij studenten en bewoners?

Camille Daman
Gemeenteraadslid


Antwoord:

De laatste dagen verschijnt er heel wat in de media over diefstallen met geweld tegenover studenten. Ik wil benadrukken dat voor de Politie Gent de veiligheid van de studenten een absolute prioriteit is en blijft.

Wat de diefstallen met geweld betreft, kan ik u volgende cijfers meegeven:

Het afgelopen jaar waren er meer ophelderingen (297), werden er meer verdachten gevat (342) en daalde de registratie van 337 naar 294 feiten. Het criminele fenomeen is dus aanwezig maar zeker niet groter dan voorheen en wordt aangepakt. Er zijn inderdaad daders, meestal veelplegers, die zonder scrupules hun slachtoffers goed uitkiezen (oudere dames, studenten die ’s nachts alleen over straat lopen, enz.).

De Politie Gent vraagt om feiten snel te melden zodat ze op deze manier zo snel als mogelijk ter plaatse kunnen komen om de verdachten te vatten. De Politie benadrukt ook het belang van het meegeven van goede persoonsbeschrijvingen. In de nacht van 4 op 5 maart 2014 slaagde de Politie er bijvoorbeeld in om op deze wijze drie verdachten te vatten in de studentenbuurt.

Naast een goede Interventiepolitie beschikt de Politie 24/24 over een gespecialiseerde ploeg (COPS) die instaat voor het vatten van daders op heterdaad. Daders vatten en voor het gerecht brengen is de beste methode om dit fenomeen te blijven beheersen.

Er is geen reden om zich in Gent onveilig te voelen maar uiteraard is het een realiteit dat criminelen hun slachtoffers kiezen op basis van de opportuniteiten die zich aanbieden, zoals bv. studenten die al dan niet onder invloed van alcohol ’s nachts alleen over straat lopen.

Wat de buurt Overpoort betreft, is het de ambitie van de Gentse Politie om al het mogelijke te doen om er voor te zorgen dat dit een veilige studentenuitgangsbuurt is en blijft.

We weten dat de laatste jaren meer en meer criminelen zich mengen tussen de studenten (vooral vanaf 03.00 uur), al dan niet om criminele feiten te plegen. De Politie werkt dan ook mee aan elk initiatief dat een veilige studentenbuurt bevordert.

De politie heeft bijgedragen tot een betere regelgeving met name het glasverbod en ze kiezen voor bijkomende initiatieven zoals het cameradossier. Indien de mogelijkheid dit toelaat, wordt de gemeenteraad van mei 2014 als streefdatum vooropgesteld. Voor de technische studie en aankoop is meer tijd vereist en wordt er op begin 2015 gemikt. De camera’s komen er omdat wij menen dat ondanks alle inspanningen de cijfers niet gunstig evolueren.


Vergelijking cijfers 2013-2012

  • De eigendomsdelicten nemen toe met 84 feiten, waarvan diefstallen in horeca (+46 feiten). De diefstallen in horeca gaan voornamelijk om diefstallen van portefeuilles, handtassen, rugzakken, gsm’s, enz.
  • De feiten van zakkenrollerij nemen toe: +40 feiten – van 164 naar 204 feiten.
  • De diefstallen met geweld of bedreiging op de openbare weg worden gevormd door afpersing, straatroof en tasjesroof. De afpersingen nemen af met 6 feiten. Ook de tasjesroven nemen af met 2 feiten. De straatroven nemen dan weer toe met 3 feiten (van 30 naar 33 feiten).
  • De vastgestelde drugsdelicten nemen toe met 35 feiten. De persoons- en milieudelicten evolueren positief.

De extra inzet van Politie Gent is structureel en bestaat o.a. uit:

  • Overlastteam: actie Studentikoos (1 tot 2x per maand in omgeving Overpoort) en actie Storm (maandelijks in Nieuw Gent): werken op studentikoze overlast maar houden ook een oogje in het zeil op andere vlakken.
  • Actie Overpoort: 8 politieagenten op woensdag en donderdag, 6 op vrijdag – niet in de maanden juli, augustus en september.
  • Extra inzet van politie bij grootschalige evenementen.
  • Een lokaal rechercheteam werkt specifiek op gauwdiefstallen (4 man, 1 à 2 keer per maand – niet in de maanden juli, augustus en september).
  • Verkeerscontroles.

Daniël Termont
Burgemeester

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info