Kunstwerk klokkenstoel

10 maart 2014

Tijdens het vragenuurtje van februari informeerde ik naar de stand van zaken van de intentie van het stadsbestuur om de klokkenstoel op het E. Braunplein van een groene toets te voorzien. Schepen Watteeuw antwoordde mij toen dat na onderzoek de plannen werden bijgestuurd en dat momenteel de piste van een kunstwerk wordt onderzocht.

De schepen stelde eveneens dat ik mijn vragen kon richten tot de schepen van Cultuur.

Hoever staat dit dossier ondertussen? Om welk kunstwerk zal het precies gaan en hoe zal dit worden aangebracht? Wanneer kan dit plan concreet worden gerealiseerd?

Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Aangezien jullie beide verschillende vragen stelde over de plannen met de klokkenstoel en de kunstintegratie waar collega Watteeuw naar verwees, stel ik voor dat ik de vragen gezamenlijk beantwoord.

1. Hoe is de procedure gelopen en wat is de huidige stand van zaken en waarom werd hier niet eerder over gecommuniceerd?

De achtergrond van het verhaal is de volgende:

De architect Paul Robbrecht en Michael Borremans raakten een tijd geleden met elkaar in gesprek over de stadshalsite en de 16e eeuwse Duitse graveur, schilder en kunsttheoreticus Albrecht Dürer. In april 1521 bracht Dürer een bezoek aan Gent. Hij logeerde ter hoogte van Klein Turkije en moet van daar gewandeld zijn naar de Sint-Baafs Kathedraal waar hij het Lam Gods ging bekijken. Robbrecht en Borremans leek het een mooi idee om in nagedachtenis van Dürer een herinnering aan dat traject aan te brengen op de site van de Stadshal.

Daarom heeft Michael Borremans aangeboden om een kunstwerk in olieverf aan te brengen op de klokkenstoel en dit te schenken aan de stad. Borremans verwacht alleen logistieke ondersteuning van de stad (bv. een stelling, ladder, etc). Over de precieze modaliteiten van de schenking ben ik nog in gesprek met de kunstenaar.

2. Over welk kunstwerk gaat het precies, wanneer en hoe zal het worden aangebracht?

Mevrouw D’hose, wat in La Libre stond kan ik onmogelijk bevestigen. Ik heb afgelopen woensdag nog met de kunstenaar gepraat en hij heeft toen gezegd dat hij al wel wat ideeën had, maar heeft geen concrete beschrijving gegeven van het werk dat hij wil maken. Hij heeft wel opnieuw verwezen naar het bezoek van Dürer aan het Lam Gods als inspiratiebron.

Wat wel duidelijk is, is dat hij het werk op de klokkenstoel rechtstreeks zal aanbrengen met olieverf. Daarvoor is er reeds een stuk anti-graffiti-laag verwijderd en een test uitgevoerd om te zien of de olieverf voldoende zou hechten op de betonlaag.

De kunstenaar heeft aangegeven dat hij zijn werk in de komende maanden, nog voor de zomer zal realiseren.

3. Wat is de kostprijs?

Mevrouw Deene, het gaat zoals ik zei om een schenking van de heer Borremans aan de stad Gent. De enige wat de stad moet doen is logistieke ondersteuning bieden om de realisatie mogelijk te maken. Ik wil er hier toch ook op wijzen dat deze schenking van de heer Borremans aan deze stad zeer belangwekkend is. Borremans is zonder meer een absolute internationale topper en deze creatie in situ is hoe dan ook uniek en zal de Stadshal (en bij uitbreiding de klokkenstoel) alleen nog meer internationale uitstraling bezorgen.

Zoals gezegd ben ik nog in gesprek over de precieze modaliteiten van de schenking van de heer Borremans aan onze stad. Er is nog géén formele beslissing door het college. Vandaar dat er op de vorige gemeenteraad ook niet expliciet over gecommuniceerd werd. Er is een werderzijdse welwillendheid, maar de gesprekken zijn nog steeds lopende. Onderhandelingen voer je niet in het publieke forum.

Annelies Storms
Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info