Gent, een thuis waar alle Gentenaars een betaalbare en kwalitatieve woning vinden
Deze bestuursploeg heeft een duidelijke doelstelling naar voor geschoven, nl. om van Gent een thuis te maken waar alle Gentenaars een betaalbare en kwalitatieve woning vinden in een fijne omgeving om te leven en zich te ontspannen.
Dit gaat gepaard met een aantal grote uitdagingen die in het bestuursakkoord staan opgesomd. Eén daarvan is de gezinnen met kinderen hun plaats geven in de stad.
Bovendien, en collega Yüksel heeft er al naar verwezen, “staat de ambitie centraal om Gent als een leefbare stad te behouden en de selectieve stadsvlucht te keren. Daarom wordt er prioritair rekening gehouden met de bekommernissen van gezinnen met kinderen. Gent wil zich ook in die zin onderscheiden als de kindvriendelijkste stad in Vlaanderen”.
De studie “Gent in cijfers 2014: trends in verhuisbewegingen” toont aan dat er weliswaar een grote toestroom is van twintigers, maar dat jonge gezinnen (de groep dertigers en de jonge kinderen) eerder wegtrekken uit Gent dan dat ze er zich komen vestigen. Jonge gezinnen trekken vooral weg uit de wijken in het centrum.
Deze resultaten bevestigen dus nogmaals dat er naast de inkomende migratie ook een tegengestelde beweging plaatsvindt, een (selectieve) vlucht uit onze stad.
Verklaringen hiervoor zijn velerlei.
De woon- en leefkwaliteit die niet beantwoordt aan de noden en wensen van vandaag, te kleine onaangepaste woningen, een tekort aan kwalitatieve private buitenruimte, een gebrek aan groenruimte.
In de binnenstad, waar de basiskwaliteit van de woningen in vergelijking met de 19de-eeuwse gordel groter is, speelt een gebrek aan parkeerruimte en tuin een rol, samen met de hoge woningprijzen.
De stadsvlucht is uiteraard geen uniek Gents probleem, maar een probleem waar vele steden mee worstelen. Dit weekend nog stond in de pers te lezen dat ook Mechelen een actief beleid voert om mensen naar de stad te lokken en er te houden. De voornaamste redenen voor de stadsvlucht zijn ook hier een gebrek aan groen, de verkeersdrukte en het tekort aan betaalbare gezinswoningen met een tuin.
Het is dus duidelijk dat Gent de komende jaren sterk zal inzetten op het behoud en het terug aantrekken van jonge gezinnen naar onze stad.
We moeten dit doen door het mogelijk te maken betaalbare en gezinsvriendelijke woningen bij te bouwen, het verouderde patrimonium te renoveren, en aangename wijken te creëren.
Zo zal de stad onder meer duurzaam en compact bouwen verder moeten blijven stimuleren, voorzien in voldoende gemeenschappelijk groen op wandelafstand, met sporten, speelvoorzieningen, en van privaat groen door het stimuleren van dakterrassen, verticale tuinen en toegankelijke groendaken.
Daarnaast is de filosofie van de kindvriendelijke stad één van de elementen om dit doel te bereiken: daarin staat het kind centraal en krijgen kinderen inspraak, wat ten goede moet komen aan de leefbaarheid van de stad. We denken hierbij aan voldoende groen en speelruimtes die uitdrukkelijk op hen zijn afgestemd.
Ook voldoende kinderopvangplaatsen zijn zeer belangrijk. Het is dan ook relevant dat het stadsbestuur daarin investeert. De middelen daartoe zijn immers voorzien in de meerjarenbegroting.
De stad nam ook enkele recente maatregelen waardoor het ontmoedigd wordt om onbebouwde percelen langdurig vast te houden. Dit moet de bouw van meer woningen aanmoedigen, waardoor de prijs ervan kan dalen.
Om de noodzakelijke grote stadsvernieuwingsprojecten snel te realiseren moet er een stedenbouwkundig beleid gevoerd worden dat bouwen en ontwikkelen mogelijk maakt, en niet afremt.
Mijnheer de voorzitter,
Collega’s,
Zoals gezegd zal de stad de komende jaren verder moeten inzetten op het behoud en het terug aantrekken van jonge gezinnen naar onze stad. We zullen dit uiteraard moeten doen op stadsniveau, maar ook vanuit de andere overheden zijn er (verdere) maatregelen mogelijk én noodzakelijk. De Open Vld-fractie zal actief meewerken om deze doelstelling te behalen en er mee vorm aan te geven.
Mehmet Sadik Karanfil
Gemeenteraadslid