Plaatsing automatische externe defibrillatoren (AED's) door Stad Gent

24 februari 2014

Afgelopen jaren heb ik al meermaals gepleit voor de plaatsing van automatische externe defibrillatoren (AED's) op door de Stad beheerde drukbezochte publieke plaatsen. Twee jaar geleden werd door het College beslist de adviesnota vanuit de Gezondheidsdienst te volgen.

In de adviesnota werden toen de locaties opgelijst waar het nuttig kan zijn een AED te plaatsen. Het gaat om publieke plaatsen met veel passage, waar er mogelijkheid is om een AED te installeren en personeel die opgeleid kan worden voor het bedienen ervan.

Er werd echter beslist de overweging om effectief tot de plaatsing van een AED over te gaan niet door de Gezondheidsdienst te laten maken, maar door de diensten en bevoegde schepenen zelf. Ik meen dat enkel de sportdienst en schepen Peeters hier gevolg aan hebben gegeven met het plaatsen van AED’s in het zwembad Van Eyck, sporthal Hekers en De Blaarmeersen.

Er zijn uiteraard nog heel wat sporthallen en zwembaden waar de aanwezigheid van een AED nuttig kan zijn, maar ook andere publieke plaatsen zoals het stadshuis, het Infopunt toerisme, de stedelijke parkings e.d., werden in de behoeftenlijst opgenomen.

  • Welk verder gevolg werd aan de adviesnota van de Gezondheidsdienst gegeven?
  • Wat is de actuele stand van zaken van AED’s, geplaatst door de stad Gent?
  • Zal de Gezondheidsdienst verdere initiatieven nemen om stadsdiensten en/of andere partners te informeren en sensibiliseren over de plaatsing van AED’s?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

De Gezondheidsdienst werkte in 2012 op vraag van het college een prioriteitenlijst uit van de stadsgebouwen die in aanmerking komen voor het plaatsen van een AED-toestel als service voor de bevolking.

De prioriteitenlijst omvatte 15 stadsgebouwen waar het relevant is om een AED te plaatsen zoals zwembaden en sporthallen.

De gebouwen werden geselecteerd aan de hand van een aantal essentiële criteria zoals:

  • loketfunctie met voldoende lange openingsuren;
  • permanente aanwezigheid van een groot aantal volwassen mensen;
  • binnen een straal van 250 meter waar minstens 250 mensen van ouder dan 50 jaar gedurende minstens 16 uur per dag permanent op één plaats aanwezig zijn (=criterium Europese Reanimatieraad);
  • uitoefening van fysieke activiteiten binnenin het domein/gebouw en geen snelle interventie mogelijk binnenin gebied door mUG/ziekenwagens.

In 2012 en 2013 werden in alle sporthallen en zwembaden een AED geplaatst, gezien de aard van de activiteiten die daar doorgaan.

Uiteindelijk zijn er voor zover de gegevens Gezondheidsdienst reiken, nu geen 3 maar 10 stadsgebouwen waar een AED binnenin het gebouw werd geplaatst.

Momenteel zijn er nog 5 stadsgebouwen waar het mogelijk nuttig kan zijn om een AED te plaatsen.

Het is aan de verantwoordelijke diensten van deze gebouwen om te beslissen of ze al dan niet een AED wensen te plaatsen op basis van hun budgettaire draagkracht en personeelsbezetting.

AED's moeten immers binnenin de gebouwen geplaatst worden onder toezicht en begeleiding van stadspersoneel.

Resul Tapmaz
Schepen van Welzijn, Gelijke Kansen, Gezondheid en Sport

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info