Buurtinformatienetwerken - samenwerking tussen politie en burgers

17 februari 2014

De buurtinformatienetwerken (BIN), een samenwerking tussen politie en burgers in de strijd tegen o.a. woninginbraken, blijven in de lift te zitten. In 2013 bleken er al ruim 600 actief in ons land en gemiddeld komt er elke week een nieuw bij. Ook de zogenaamde BIN-Z, buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen, winnen aan populariteit.

De BIN’s zijn uiteraard maar een onderdeel van het algemeen veiligheidsbeleid. De belangrijkste doelstellingen zijn in de eerste plaats het veiligheidsgevoel verhogen, sociale controle bevorderen en de preventiegedachte verspreiden. In die zin blijken politiediensten vooral positieve ervaringen te hebben met BIN’s.

Vandaag stellen we, ook in Gent, al vast dat burgers steeds vaker sociale media gaan gebruiker als persoonlijk buurtinformatienetwerk. Sociale media is immers een medium dat zeer snel informatie kan verspreiden. Helaas ontstaat daar meteen ook het risico dat burgers zelf gaan speculeren over wat er aan de hand is, wat kan leiden tot de verspreiding van onjuiste informatie en geruchten. Politiediensten maken zich hier meer en meer zorgen over, evenals over het verspreiden van foto’s en videobeelden van vermeende verdachten. Het gestructureerd uitwisselen van informatie over verdachte situaties via de politie, kan hier mogelijks een oplossing voor bieden.

Toch zijn er in Gent, volgens de website van onze lokale politie, voorlopig enkel BIN’s voor zelfstandigen, bijvoorbeeld in Gent-Centrum en Industrieterrein Drongen, en dus niet voor bewoners.

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

  • Wat is de reden dat er voorlopig geen buurtinformatienetwerken voor bewoners actief zijn in onze stad?
  • Hebben in het verleden al bewoners(groepen) interesse laten blijken voor het oprichten van een buurtinformatienetwerk?
  • Is het stadsbestuur bereid het draagvlak voor de oprichting van buurtinformatienetwerken te onderzoeken en desgevallend de oprichting ervan te ondersteunen en stimuleren?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

Voor de handelaars bestaat sinds 2005 een BuurtInformatieNetwerk voor Zelfstandigen. Voor hen is het aangewezen zich lid te maken. Voor dringende berichten, dus feiten die net gebeurd zijn en waarvan de dader nog in de omgeving is, worden zij telefonisch op de hoogte gebracht gezien er een reële pakkans is van de dader. Voor niet-dringende berichten, dus info over feiten die reeds langere tijd geleden gebeurd zijn, en er dus geen onmiddellijke pakkans van de dader is, ontvangen zij een e-mailbericht met een beschrijving van eventuele daders, modi operandi, beschrijving voertuigen enz... Zij ontvangen ook berichten met beschrijving van mogelijke bendes die in andere steden in beeld gekomen zijn die een specifieke werkwijze aan de dag leggen voor het plegen van feiten bij handelaars. Ze krijgen ook tips om criminaliteit te voorkomen vb. oplichting van winkeliers of andere vormen van misdrijven die specifiek gelinkt kunnen worden aan handelszaken.

Voor bepaalde handelszaken zoals banken, apothekers en handelaars in voertuigen bestaat er ook nog een zgn. verticaal netwerk. Zij ontvangen dan ook nog eens berichten voor specifieke misdrijven die gepleegd worden in hun welbepaalde beroepssector. Dit gebeurt via de collega's van de Federale politie in samenwerking met de overkoepelende beroepsorganisaties.

De handelaars en hun respectievelijke beroepsorganisaties werden bij de oprichting in 2005 uitgenodigd op 5 info-avonden om het systeem bekend te maken. Bovendien was er toen ook een info-avond speciaal voor de dekenijen die het via hun structuren bekend maakten aan hun leden. Voorts wordt het systeem verder bekendgemaakt tijdens info-avonden waarvoor wij als spreker worden uitgenodigd.

Momenteel telt het Gentse BIN-Z netwerk ongeveer 320 leden en het groeit permanent aan. Geïnteresseerde handelaars kunnen steeds het Bureau Politionele Misdrijfpreventie contacteren op het nummer 09 266 65 90 of via preventie@politie.gent.be. Voor de bewoners ligt dit anders. Gezien dezen meestal te maken krijgen met inbrekers lijkt de oprichting van een BIN in Gent niet aangewezen.

Voor LPZ Gent is het belangrijk iemand van het Bureau Politionele Misdrijfpreventie te laten langskomen en een beveiligingsadvies te laten opmaken. Deze dienst is gratis. Een éénvoudig telefoontje volstaat naar 09/266.65.90. Er wordt dan een afspraak gemaakt met de bevoegde diefstalpreventieadviseur van de desbetreffende sector. Hij komt ter plaatse kijken naar de beveiliging van de woning en geeft de meest aangewezen (en goedkoopste) tips om de woning te beveiligen.

Voor het overige is een goed meldingsgedrag het allerbelangrijkste. Het is belangrijk dat wanneer er in de straat verdachte personen of voertuigen opgemerkt worden dat dan onmiddellijk de 101-centrale gebeld wordt. Daarbij is het belangrijk dat er een goede beschrijving kan gegeven worden van de verdachte persoon of zijn voertuig met liefst de kentekens van zijn nummerplaat of een deel ervan.

Waarom is de oprichting van een BIN voor bewoners in Gent niet aangewezen?

Op het platteland en kleinere gemeenten is er weinig politiepersoneel beschikbaar (vooral 's nachts) en duurt het een tijdje vooraleer de politie ter plaatse kan komen, ook mede door de grotere afstanden die zij moeten afleggen.

In Gent daarentegen beschikken wij over politiepersoneel dat enkel en alleen op 101-oproepen reageert, waardoor wij kunnen garanderen om vlug ter plaatse te zijn bij oproepen van heel dringende aard (verdachte personen/voertuigen vallen daaronder). Bovendien is het dezelfde operator die de ploegen de baan opstuurt die dergelijk netwerk in gang zou moeten zetten. Tegen dat hij dergelijk netwerk opgestart zou hebben, kan de politie al ter plaatse zijn.

Bovendien leert de ervaring dat het voor burgers zeer moeilijk is om zich op lange termijn blijvend te engageren als vrijwilliger in een BIN. Er moet iemand wordt aangeduid binnen de bewonersgroep dit de volledige administratie op zich neemt (werven leden, ledenlijst aanmaken, bijhouden en actualiseren, betaling lidgelden bijhouden) en zich binnen de bewonersgroep geroepen voelt om 24/24 u en 7/7 dagen telefonisch bereikbaar te zijn, die dan, wanneer er een oproep binnenkomt deze dan ook onmiddellijk kan verspreiden onder de aangesloten leden.

Dus: een goede beveiliging van de woning, gekoppeld aan een goed meldingsgedrag zijn hier de prioriteiten voor wat betreft de bewoners.

Daniël Termont
Burgemeester

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info