Bewakingscamera's E. Braunplein
Voor het antwoord op mijn vragen m.b.t. de toepasselijkheid van de camerawet en mijn specifieke vragen over de camera’s en de verwerking van de beelden verwijst u naar het antwoord van De Lijn Oost-Vlaanderen. De Lijn stelt in haar antwoord dat de camerawet niet van toepassing zou zijn op deze camera’s, maar geeft in hetzelfde antwoord aan dat de camera’s dienen om een real-time overzicht te bieden van de perrons en eventuele veiligheidsproblemen te voorkomen of op te sporen.
Hoewel De Lijn stelt dat de camerawet enkel van toepassing is op camera’s die tot doel hebben misdrijven tegen personen, goederen of overlast vast te stellen of op te sporen gaat de camerawet verder dan dat en is deze ook van toepassing op de installatie en het gebruik van camera’s met als doel overlast, in de zin van artikel 135 van de nieuwe Gemeentewet, te voorkomen, vast te stellen of op te sporen en om de orde te handhaven met als doeleinde het verzekeren van de bewaking en controle van bepaalde plaatsen. En ook het in real-time bekijken van beelden is strikt gereglementeerd en kan enkel onder toezicht van de bevoegde overheden.
Heeft het stadsbestuur van De Lijn Oost-Vlaanderen een aparte aanvraag voor het plaatsen van de camera’s ontvangen zoals aangegeven in de vergunning van 14 april 2011 waarin de plaatsing van de camera’s werd uitgesloten?
- Zo ja, welke gevolg werd aan deze aanvraag gegeven?
- Zo nee, kunnen we concluderen dat De Lijn Oost-Vlaanderen, door het plaatsen van de camera’s, een overtreding heeft begaan van de politieverordening op de privatieve ingebruikneming van de openbare weg en welke stappen zullen naar aanleiding hiervan ondernomen worden?
Is het stadsbestuur het eens met de redenering van De Lijn dat de camerawet niet van toepassing is op deze camera’s?
- Zo ja, op basis van welke motivatie komt zij dat tot dat besluit?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Zoals u zelf heeft gezegd heb ik al uitvoerig geantwoord op u schriftelijke vraag rond dit thema. Ik kan dus niet anders dan in grote lijnen hetzelfde antwoord geven.
Wat uw eerste vraag betreft, of wij van De Lijn Oost-Vlaanderen een aparte aanvraag voor het plaatsen van de camera’s hebben ontvangen luidt het antwoord: neen, er werd geen aparte aanvraag om advies voor het plaatsen en het gebruik van bewakingscamera’s op een niet-besloten plaats ontvangen.
Onze juridische dienst merkt in dit verband op dat er niet noodzakelijk sprake is van een inname openbaar domein want dat dit afhangt van de precieze plaatsing van de camera’s. Er is volgens de juridische dienst meer dan vermoedelijk geen sprake van inname openbaar domein, aangezien deze camera’s doorgaans op eigendommen van De Lijn Oost-Vlaanderen zelf worden geplaatst. In dat geval dient er dus geen vergunning aangevraagd te worden.
Indien er uitzonderlijk toch sprake zou zijn van inname openbaar domein zal De Lijn Oost-Vlaanderen gevraagd worden om zich hiervoor in regel te stellen.
Op uw vraag of het stadsbestuur het eens is met de redenering van De Lijn dat de camerawet niet van toepassing is op deze camera’s, kan ik – zelf geen jurist zijnde - ook hier niet anders dan terugvallen op het standpunt van onze juristen die zeggen dat de camerawet enkel de handelingen regelt die te maken hebben met een “bewakingscamera”. Dit begrip wordt expliciet gedefinieerd als “elk … observatiesysteem dat tot doel heeft misdrijven tegen personen of goederen of overlast in de zin van artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet te voorkomen, vast te stellen of op te sporen, of de openbare orde te handhaven en dat hiervoor beelden verzamelt, verwerkt of bewaart…” (art. 2, 4° camerawet).
De camerawet is m.a.w. van toepassing op de plaatsing en het gebruik van "bewakingscamera's" met het oog op "bewaking en toezicht".
De Lijn Oost-Vlaanderen plaatste camera’s om een real-time overzicht te hebben van de drukte aan de verschillende perrons en eventuele daaruit voortvloeiende veiligheidsproblemen te voorkomen of op te lossen en haar toe te laten snel maatregelen te nemen. Er wordt benadrukt dat de camera’s enkel worden ingezet met het oog op het verzekeren van de optimale doorstroming van de voertuigen.
In die zin heeft De Lijn Oost-Vlaanderen niet de bedoeling om aan de hand van de camera’s misdrijven of overlast te voorkomen, vast te stellen of op te sporen of de openbare orde te handhaven. Uit haar omschrijving blijkt dat ze de camera’s enkel wil gebruiken om de werking van het openbaar vervoer te optimaliseren.
Op basis van deze informatie kan dan ook gesteld worden dat de Camerawet niet van toepassing is en dat er enkel een aangifte bij de Privacycommissie dient te gebeuren.
Daniël Termont
Burgemeester