Bewakingscamera's E. Braunplein
Het plaatsen van camera’s werd echter uitdrukkelijk uit de vergunning gesloten. Gelet op de camerawet en de wet op de privacy diende hiervoor immers een aparte aanvraag ingediend te worden. Aan het Emile Braunplein werden effectief camera’s geplaatst.
Concreet heb ik hieromtrent volgende vragen:
Zijn deze camera’s operationeel? Zo ja,
- werd voor het plaatsen van deze camera’s een vergunning afgeleverd?
- is de wettelijke bepaling die voorziet in het d.m.v. een pictogram aanduiden dat er camerabewaking plaatsvindt hier van toepassing?
- om welk type camera gaat het en wat is het doel van de camera’s?
- wie beheert de beelden en wie is verantwoordelijk voor de verwerking?
Sami Souguir
Fractievoorzitter
Antwoord:
Eigenlijk kan enkel uw eerste deelvraag door onze eigen diensten beantwoord worden. Voor de drie andere deelvragen hebben we beroep moeten doen op de Oost-Vlaamse directie van De Lijn. Dit is dan ook de reden waarom het beantwoorden van uw schriftelijke vraag enige vertraging heeft opgelopen.
Op de vraag: “werd voor het plaatsen van deze camera’s een vergunning afgeleverd”, antwoordden onze diensten ontkennend.
Hierna volgt het antwoord van de directie van De Lijn:
“Vooreerst willen we duidelijk stellen dat de camera’s in de Cataloniëstraat/Emile Braunplein, zich bevinden op een druk knooppunt voor tram- en buslijnen met veel doorgang van voetgangers en fietsers. De camera’s die De Lijn heeft geïnstalleerd dienen dan ook om De Lijn een real-time overzicht te bieden van de drukte aan de verschillende perrons en haar toe te laten snel maatregelen te nemen.
De camera’s worden uitsluitend ingezet met het oog op het verzekeren van de optimale doorstroming van onze voertuigen. Zij worden niet gebruikt voor bewakings- of beveiligingsdoeleinden. Zij zijn zo geplaatst en ingesteld dat ze overzichtsbeelden genereren zonder dat personen herkenbaar zijn.
Deze elementen in overweging nemend is de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s (de zgn. Camerawet) niet van toepassing op de plaatsing van deze camera’s. Deze wet is namelijk enkel van toepassing op het gebruik van camera’s die tot doel hebben misdrijven tegen personen, goederen of overlast vast te stellen of op te sporen (art.2, 4°).
De wet van 8 december 1992 voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens (de zgn. Privacywet) is wel van toepassing.
- Werd voor het plaatsen van deze camera’s een vergunning afgeleverd?
Gezien enkel de privacywet van toepassing is op deze camera’s, is de plaatsing ervan niet vergunningplichtig. Wel moet een aangifte gedaan worden bij de privacycommissie. Aan deze voorwaarde heeft De Lijn voldaan.
- Is de wettelijke bepaling die voorziet in het d.m.v. een pictogram aanduiden dat er camerabewaking plaatsvindt hier van toepassing?
De wettelijke bepaling die voorziet in het aanduiden van de camerabewaking door middel van een pictogram is in dit geval niet van toepassing gezien de camera’s niet gevat worden door de Camerawet.
- Om welk type camera gaat het en wat is het doel van de camera’s?
In totaal gaat het om 5 camera’s. Eén camera is een beweegbare domecamera van het type CCDA 1435. De overige vier camera’s zijn vaste camera’s met een vaste instelling van de lens, allen van het type CCBS 1337.
Zoals aangegeven dienen de camera’s om De Lijn een real-time overzicht te bieden van de drukte aan de verschillende perrons zodat snel de gepaste maatregelen te nemen om zo te grote drukte aan de perrons en eventuele daaruit voortvloeiende veiligheidsproblemen (vb. mensen voor de tram) te voorkomen of op te lossen.
De camera’s worden dus uitsluitend ingezet met het oog op het verzekeren van de optimale doorstroming van onze voertuigen. Zij zijn niet bedoeld en worden niet gebruikt voor bewakings- of beveiligingsdoeleinden.
- Wie beheert de beelden en wie is verantwoordelijk voor de verwerking?
De beelden worden beheerd en verwerkt door De Lijn Oost-Vlaanderen. De beelden worden maximaal dertig dagen bewaard. De beelden worden niet vrijgegeven tenzij op bevel van een onderzoeksrechter.
Daniël Termont
Burgemeester