Dierenwelzijn - Gewonde dieren

14 maart 2013
Gent heeft de laatste jaren stevige stappen gezet inzake dierenwelzijn. De nieuwe bestuursploeg geeft in het bestuursakkoord aan op de ingeslagen weg verder te willen gaan en verder te zullen werken aan het verhogen van het dierenwelzijn in onze stad. Op de website van de Stad Gent staan onder de rubriek dierenwelzijn duidelijke richtlijnen voor de Gentenaar met wie ze, afhankelijk van de situatie, contact kunnen opnemen wanneer ze geconfronteerd worden met gekwetste dieren of dieren in nood.

Uit de praktijk bereiken me echter berichten dat het dierenasiel niet de tijd blijkt te hebben om gewonde dieren op te halen, dat men bij GentInfo doorverwijst naar datzelfde dierenasiel en dat ook de gezondheidsdienst geen sluitende oplossing kan bieden. Wanneer men contact opneemt met de brandweer wordt men doorverwezen naar de politie en omgekeerd. Kortom men wordt van het kastje naar de muur gestuurd.

Concreet heb ik volgende vragen:

  • Zijn de richtlijnen inzake gewonde dieren en dieren in nood op de website van Stad Gent nog actueel?
  • Zo nee, welke richtlijnen geeft het stadsbestuur aan wie in onze stad met gewonde dieren geconfronteerd wordt en wanneer zal de website in die zin aangepast worden?
  • Zo ja, welke concrete stappen zal het stadsbestuur ondernemen om de betrokken diensten te sensibiliseren deze correct uit te voeren?

Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid


Antwoord:

In 2012 werd een digitaal dierenloket (www.gent.be/dieren) opgericht waarop de meest voorkomende vragen/informatie staat die betrekking heeft op diere’. De gegevens hierop zijn nog steeds actueel en van toepassing.


Gewonde dieren

Wettelijk is de Stad Gent enkel verantwoordelijk voor “zwervende, verloren of achtergelaten zwerfdieren” op het openbaar domein. Deze begrippen worden in de wet verder niet omschreven.

Cfr Wet op het Dierenwelzijn
Art. 9. § 1. Ieder persoon die een zwervend, verloren of achtergelaten dier opvangt, is verplicht dit binnen de vier dagen toe te vertrouwen aan het gemeentebestuur van de plaats waar hij het dier heeft opgevangen of dat van zijn woonplaats.

Het gemeentebestuur vertrouwt het dier zonder verwijl en naargelang van het geval, toe aan een persoon die het een behoorlijke verzorging en huisvesting verzekert, aan een dierenasiel (of dierentuin).
Het gemeentebestuur kan een dierenasiel aanwijzen, waaraan de dieren rechtstreeks kunnen worden toevertrouwd door hen die ze hebben opgevangen. Aan de in het eerste lid gestelde verplichting is voldaan
wanneer het dier aan een door het gemeentebestuur aangewezen dierenasiel wordt toevertrouwd.

De Stad Gent engageert zich om gewonde huisdieren via de wettelijke bevoegdheden op te vangen en maakt een onderscheid tussen gedomesticeerde (huis)dieren en wilde dieren.


Kleine huisdieren (bv. kat, hond):

In de praktijk blijkt het meestal te gaan om een kat of hond. Tijdens kantooruren : ophaling door dierenasiel Citadelpark (in 2012 waren er ongeveer 50 interventies)

Na kantooruren : via interventiedienst van Politie (101) die mogelijks een dierenarts opvordert voor de verzorging en tijdelijke opvang


Grote huisdieren (bv. schaap, geit, koe, paard):

Via interventiedienst van de Politie die Brandweer inschakelt om het dier te vangen en waarbij een dierenarts wordt gevorderd of het dier wordt weggevoerd naar de Faculteit Diergeneeskunde door de Brandweer.


Wilde dieren (bv. egel, eend, das):

Algemeen is het zo dat sommige dieren door de Brandweer worden opgehaald en naar het Vogel OpvangCentrum (VOC) in Merelbeke gebracht worden. Dit is afhankelijk van het soort dier (bv. VOC vangt geen pluimvee op ) en de ecologische waarde ervan.

Overheidsdiensten kunnen niet instaan voor elk gewond dier (bv. gewonde stadsduif). Het initiatief kan hier bij de burger liggen, die ervoor kan kiezen om bijvoorbeeld met een gewonde duif bij een dierenarts langs te gaan.

In een verstedelijkte omgeving is de kans groter dat een wild dier gewond geraakt in het verkeer. Dit is eigen aan de stedelijke omgeving en maakt helaas deel uit van de levenscyclus van een wild dier in een stad. In die zin wordt niet (en kan niet) in alle gevallen ingegrepen worden.


Dieren in nood (bv. paard in de vaart, schaap in de gracht, kauw in de schouw…)

Dit is een wettelijke taak van de Brandweer. De Brandweer komt zo snel mogelijk ter plaatse, voor zover er geen andere dringende interventies gepland zijn (bv. brand). Hiertoe werd bv. een extra opleiding gegeven aan de Brandweer in de loop van 2012 (redden van dieren) : dit is een erkende opleiding in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde.

  • november 2012 - Stadstelevisie: reportage waarin in door de Gezondheidsdienst voor alles over dieren, dierenwelzijn, overlast dieren ,… verwezen werd naar de website van de Stad Gent
  • maart 2013 -Gentinfo : er is door de Gezondheidsdienst gevraagd om problemen met betrekking tot gewonde dieren te inventariseren en steeds door te geven. Op die manier kunnen mogelijkse hiaten in de mate van het mogelijke structureel opgelost worden of opnieuw gecommuniceerd met betrokken diensten/partners.
  • Dierenasiel Citadelpark : het asiel verwerkt de oproepen en onderneemt actie in functie van hun capaciteit (personeel, planning,..). Het asiel geeft altijd voorrang aan gekwetste gedomesticeerde dieren, maar haalt soms ook gekwetste wilde dieren (bv. stadsduif) op.
  • Politie : onderschrijft de te volgen procedure op de website van Stad Gent en zal in april de procedure hercommuniceren aan elk operationeel personeelslid van de Politie
  • Brandweer : onderschrijft de te volgen procedure op de website van Stad Gent

Tine Heyse
Schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info