Raamcontracten Vlaamse Overheid

13 maart 2013
Net zoals de andere overheden staan we als stad voor belangrijke uitdagingen. We zullen de komende jaren dan ook de tering naar de nering moeten zetten, zonder evenwel in te boeten op de kwaliteit van onze dienstverlening. We zullen ons in de eerste plaats dus effici?nter moeten organiseren en ons steeds afvragen hoe we meer kunnen krijgen voor hetzelfde of minder geld.

Groepsaankopen winnen nog steeds aan populariteit en steeds vaker participeren particulieren en bedrijven erin om, door middel van schaalvergroting, de prijs te drukken. Ook als lokale overheid zouden we mogelijks kosten kunnen besparen door samenwerking met andere lokale besturen of de Vlaamse Overheid.

Zo kwam er in 2011 bijvoorbeeld al een uitbreiding van de telecommunicatiecontracten van de Vlaamse Overheid naar alle lokale en provinciale overheden. Dit contract zorgde alvast voor een besparing van 14 % voor vaste telefonie en van 42 % voor mobiele telefonie. Sinds vorig jaar kunnen lokale overheden intekenen onder dezelfde voorwaarden als de Vlaamse overheid.

Begin deze maand keurde de Vlaamse Regering ook het besluit goed dat het Agentschap voor Facilitair Management toelaat opdrachten uit te voeren voor lokale besturen. Enerzijds zullen zo de raamcontracten verder kunnen worden opengesteld aan de lokale besturen, anderzijds zal dit leiden tot een meer effici?nte personeelsinzet bij aanbestedingsprocedures. Bovendien kunnen, aangezien het AFM streeft naar de maximale integratie van duurzaamheidscriteria in zijn bestekken, door deze samenwerking ook winsten op duurzaamheidsvlak bekomen worden.

Het eerste raamcontract dat zal worden opengesteld is het aardgascontract. Door mee in de contracten te stappen zouden zowel de lokale besturen als de Vlaamse Overheid besparingen kunnen realiseren. Begin dit jaar vernamen we nog dat de energiefactuur van Stad Gent, ondanks het lager verbruik, het voorbije decennium verdubbelde omwille van de fikse stijging van de energieprijzen.

Concreet heb ik dan ook volgende vragen:

  • Heeft het stadsbestuur de mogelijkheid om in te tekenen op het telecommunicatiecontract van de Vlaamse Overheid al onderzocht?
    Zo ja, welke waren de bevindingen hiervan? Zo nee, wat is de reden hiervoor en overweegt men deze mogelijkheid alsnog te bekijken?
  • Zal het stadsbestuur de mogelijkheid om mee te stappen in het aardgascontract van de Vlaamse Overheid onderzoeken? Zo ja, welke concrete stappen zullen hiertoe genomen worden?

Sami Souguir
Fractievoorzitter


Antwoord:

De diverse diensten van FM houden de marktevolutie van technieken en prijzen bij.
Bij het afsluiten van overeenkomsten voor telefonie of energie is dit niet anders.

Toen vorig jaar het contract van mobile telefonie afliep, werd alvorens een bestek voor te stellen aan de gemeenteraad een uitgebreid marktonder-zoek gevoerd en werd ook het contract van de Vlaamse Gemeenschap onder de loep genomen. Na onderzoek bleek het aangewezen een eigen bestek op de markt te brengen. De aanbesteding eind januari bevestigde het marktonderzoek. De tarieven liggen ongeveer 10 % lager dan bij het contract van de Vlaamse Gemeenschap.

Bij de vorige aanbesteding voor het aardgascontract is de Stad Gent ingestapt in de groepsaankoop die georganiseerd werd door Eandis. Alle Vlaamse Steden en Gemeenten die in het Eandisgebied gelegen zijn hebben de mogelijkheid om hierop in te stappen en zo – door schaalvergroting – gunstiger tarieven te krijgen. Op dat moment bleek dit, volgens onderzoek, de beste optie. Het huidig contract loopt af eind 2014 (is niet tussentijds opzegbaar).

In functie van een nieuw contract in 2015 zal FM in 2014 opnieuw de markt verkennen en de meest voordelige formule zoeken.

Afhankelijk van de voorwaarden op dat moment kan dit opnieuw een groepsaankoop of instappen in een bestaand contract of nog een andere optie zijn…

Martine De Regge
Schepen van Personeelsbeleid, Facility Management en Administratieve Vereenvoudiging

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info