Financiering wijkgezondheidscentra
Gent speelt hier al jaren een pioniersrol en beschikt over 8 wijkgezondheidscentra en er komen er nog waardoor de pot van subsidiemiddelen over meer Gentse centra zal moeten verdeeld worden.
Recent vernam ik dat er 30.000 euro extra subsidies voorzien zullen worden voor de wijkgezondheidscentra rond wijkgerichte gezondheidspromotie. Op zich goed nieuws maar dit bedrag zou dus wel verdeeld moeten worden over een groter aantal wijkgezondheidscentra t.o.v de voorgaande jaren.
Concreet wens ik U dan ook te vragen of de Gentse wijkgezondheidscentra hun belangrijke taken nog goed zullen kunnen vervullen als nu zou blijken dat er per centrum een lager subsidiebedrag zou bekomen worden? Indien ja zou ik U nog willen vragen welke acties de stad Gent zal ondernemen om de goede werking blijvend te garanderen?
Carl De Decker
Gemeenteraadslid
Antwoord:
Al vele jaren is er een zeer goede samenwerking tussen de Gentse Wijkgezondheidscentra (WGCa) en de Stad Gent. De Stad Gent ziet een grote meerwaarde in de laagdrempelige en multidisciplinaire zorg die WGCa aanbieden. Zo kunnen kwetsbare Gentenaars ook een kwalitatieve zorg ontvangen.
Tevens zijn de WGCa ook een aanspreekpunt in de buurt rond gezondheid en trekken ze preventieve acties in de buurt die een gezonde leefstijl aanmoedigen. Voor deze wijkgerichte gezondheidspromotie, die niet op pati?nten gericht is maar naar de inwoners van de wijk, ontvangen WGCa een subsidie vanuit de Stad Gent. Dit gebeurde eerst in het kader van de SIF-middelen en nu in het kader van de Stedenfondsmiddelen.
De financiering van de wijkgezondheidscentra
Het totaal aantal subsidiemiddelen werd doorheen de jaren heen opgetrokken naarmate er meer WGCa bijkwamen in Gent. In 2008 werden er 3 WGCa gesubsidieerd voor een bedrag van 113.640 euro. In 2009 werden het subsidiebudget verhoogd zodat 5 WGCa konden gesubsidieerd worden met 160.000 euro. In 2011 waren er reeds 8 WGCa. Er werd beslist in samenspraak met de WGCa om de bestaande convenanten met de 5 oudste WGCa te ontbinden en het subsidiebudget te verdelen over 8 centra aan de hand van een verdeelsleutel.
Het subsidiebedrag wordt jaarlijks opnieuw bepaald aan de hand van de volgende formule:
B = TV + a1X + a2X3 + a3X6
waarbij:
B = budget
T = totaal aantal centra dat inschrijft voor de subsidie
V = basissubsidie (in casu: 10.000 euro)
a1= aantal centra in fase 1
a2= aantal centra in fase 2
a3= aantal centra in fase 3
Omdat hierdoor het subsidiebedrag per centrum daalde, heeft het college nu beslist om extra budget vrij te maken voor de ondersteuning van deze WGCa. Nl. 30.000 in 2012 en 50.000 in 2013. In 2013 zal immers een nieuw wijkgezondheidscentrum openen in Oud-Gentbrugge.
De extra budgetten betekenen dus reeds een verbetering van de ondersteuning van de WGCa.
De prestaties van de wijkgezondheidscentra
De prestaties van de WGCa worden ook anders ingevuld sinds er minder subsidiebudget is. Tevens worden ook andere prestaties verwacht voor een centrum dat al lang draait (zij moeten meer acties leveren maar krijgen hier ook een hogere subsidie voor) dan voor een jonger wijkgezondheidscentrum (zie subsidiereglement).
WGCa leggen jaarlijks een actieplan voor dat moet worden goedgekeurd door de Gezondheidsdienst. Er kan aangetoond worden via de verantwoording die ze jaarlijks moeten afleggen, dat er wel degelijk veel gepresteerd wordt voor wijkgerichte gezondheidswerking, maar dat de budgetten hiertoe krap zijn. Voor de opstart en uitbouw van gezondheidspromotie is minimaal ? VTE nodig. Veel WGCa passen zelf een stuk bij van het loon van de gezondheidspromotor in hun centrum, maar dat is niet gemakkelijk voor sommige centra.
Met deze fasering van de prestaties houden we rekening met de opstartperiode rond gezondheidspromotie in jongere centra. Toch streven we ernaar dat op termijn in steeds meer wijken er een regie rond wijkgerichte gezondheidspromotie gebeurt door de WGCa. Zo kunnen meer Gentenaars bereikt worden rond een gezonde leefstijl. Er wordt verwacht (binnen het subsidiereglement) dat zij een referentiepunt rond gezondheid vormen in de wijk, maar tegelijk zijn hiervoor nog steeds minder middelen voor per centrum.
Daarom voeren we onderhandelingen met Minister Vandeurzen (bevoegd voor Gezondheid) over welke ondersteuning mogelijk is vanuit het Vlaamse niveau.
In het Vlaamse Preventiedecreet staan de WGCa immers vermeld als partner rond preventie. Er zijn momenteel echter geen uitvoeringsbesluiten of subsidie-oproepen die een ondersteuning voorzien voor WGCa in hun preventieve rol. Minister Vandeurzen heeft beloofd deze vraag te bekijken en na te gaan of hij budget kan vrijmaken ter ondersteuning van de Gentse centra.
Guy Reynebeau
Schepen van Welzijn en Gezondheid