Invoering van een plaatsverbod

10 april 2012
In de pers raakte bekend dat Minister van Binnenlandse Zaken Jo?lle Milquet een uitbreiding van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) wil invoeren, waardoor een plaatsverbod juridisch mogelijk zou zijn. Het systeem blijkt in Turnhout al twee jaar te bestaan.

Volgens de burgemeester van Turnhout is het al tientallen keren toegepast, met bevredigende resultaten en betekent het een verlichting voor zwaar geteisterde wijken of buurten.

Graag had ik van de burgemeester vernomen;

  • Staat hij achter de beslissing van de minister om de gemeentelijke administratieve sancties uit te breiden?
  • Denkt hij dat een plaatsverbod nuttig zou zijn in Gent? Zo ja, in welke gevallen en in welke buurten ziet hij mogelijke toepassingen? Zo neen, waarom niet?

Sas van Rouveroij
Gemeenteraadslid


Antwoord:

U weet ongetwijfeld dat ik, meteen na de bekendmaking van de plannen van minister Milquet, al de gelegenheid heb gekregen om in de media mijn standpunt over de uitbreiding van de Gemeentelijke Administratieve Sancties toe te lichten. Dit is ondertussen niet gewijzigd.

Wat mijn collega?s in sommige andere steden en gemeenten er ook mogen van denken, ik blijf voorstander van een strikte scheiding der machten en wens derhalve bij wijze van sanctie geen straatverbod op te leggen. Dat behoort het Parket of de Rechtbank toe. Naar mijn mening is vrijheidsbeperking niet iets waar een burgemeester mee belast mag worden.

Het is trouwens lang niet duidelijk wat het plan van Milquet nu precies inhoudt en wat het beoogde doel eigenlijk is. Betekent dit dat mensen die overlast bezorgen in de buurt waar ze wonen, tijdelijk moeten verhuizen? Bovendien kan men zich afvragen of dit in de praktijk wel toepasbaar en controleerbaar is. De politie wordt nu al overbevraagd, maar wie zal anders kunnen controleren of die straatverboden wel nageleefd worden?

En dan heb ik het nog niet eens over de mogelijke ongelijkheid in het toepassen van deze sanctie. Wanneer de burgemeesters van steden en gemeenten individueel kunnen beslissen over zware straffen als huisarrest en straatverboden, dan is het risico op een grote rechtsongelijkheid re?el.

Daar tegenover staat dat ik wel voorstander ben om de GAS-boetes uit te breiden met alternatieve sancties.

Dani?l Termont
Burgemeester

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info