Geluidshinder

23 april 2012
Uit de hinderinventaris van de dienst Milieutoezicht (DMT) blijkt dat lawaaihinder een steeds stijgende bron van ergernis is voor de Gentenaars. Elke week worden twee klachten voor lawaaihinder neer gelegd. In 2011 werden 200 klachten geregistreerd, terwijl dat in 2008 er maar 75 waren. Op drie jaar tijd is het aantal klachten dus meer dan verdubbeld.

Graag had ik van de schepen vernomen:

  • hoe verklaart hij deze opvallende stijging?
  • zal de schepen bijkomende maatregelen treffen of sensibiliserende acties ondernemen?
  • in hoeverre wordt rekening gehouden met evenementen? Maw: zijn de klachten van geluidshinder tijdens bijvoorbeeld de Gentse Feesten ook mee genomen in de inventaris?

Sas van Rouveroij
Gemeenteraadslid

 

Antwoord:

De dienst Milieutoezicht laat mij weten dat de bij hen geregistreerde milieuklachten over het algemeen gestegen zijn, niet alleen deze die betrekking hebben tot geluidshinder.

Een verklaring voor deze algemene stijging kan liggen in het feit dat mensen steeds beter de weg vinden naar de klachtentelefoon en de klachteninbox van de dienst. Aansluitend is er de algemene perceptie dat mensen eerder naar de overheid stappen om klacht in te dienen.

Klachtenevolutie:

20072008200920102011
320 klachten
325 milieu-problemen
325 klachten
340 milieu-problemen
476 klachten
602 milieu-problemen
504 klachten
639 milieu-problemen
556 klachten
733 milieu-problemen

Er zijn in totaal 200 milieuproblemen in het compartiment geluid. Ten opzichte van 2010 is dit een toename met ruim 16%. De drie belangrijkste bronnen van geluidshinder zijn: evenementen (recreatie, toerisme, kermis, braderij, muziekfestival), muziek van horeca (dancing, caf?, restaurant) en beroepsactiviteit (zelfstandige, KMO, bedrijf, industrie).

De lichte stijging van de horecaklachten is mogelijkerwijze te wijten aan de invoering van de antirookwet, waardoor deuren van handelszaken vaker geopend worden en muziek vaker op de openbare weg hoorbaar is.

De stijging van de evenementenklachten heeft niet meteen een duidelijke oorzaak. Er waren wel enkele grote evenementen die veel hinder hebben veroorzaakt, zoals de festivals op de Munro-zoo en de concerten van Prince. Beide evenementen op zich, vertegenwoordigen nagenoeg de stijging van 36 naar 50 klachten.

De klachten over de Gentse Feesten die gemeld werden bij de dienst Milieutoezicht zijn inderdaad opgenomen in de hinderinventaris. De klachten die tijdens de Gentse Feesten bij de Politie gemeld werden, zijn hierin niet opgenomen.

De Dienst Milieutoezicht houdt haar vaste methodiek aan om ongeveer maandelijks een geluidscontroleronde te doen langs horecazaken waarover klachten gekend zijn of die volgend op het interne horecaoverleg (met o.a. de horecacoach, de directie van de wijkpolitie en het kabinet van de burgemeester), opvolging behoeven. De dienst blijft ook steekproefsgewijs evenementen controleren op naleving van de toegestane geluidsnormen. Ook hierbij houdt de dienst rekening met hinder die geregistreerd werd bij voorgaande edities.

Tom Balthazar
Schepen van Milieu, Stadsontwikkeling en Wonen

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info