Proefproject SDNA

19 maart 2012
Tijdens de Commissie Algemene Zaken van 13 februari jl. bleek dat het aantal woninginbraken 2011 opvallend sterk is gestegen. In totaal werd er vorig jaar in 2.181 Gentse woningen ingebroken. Dat zijn 489 (28,9 procent) inbraken meer dan in 2010. De zonechef benadrukte dat het daarbij steeds moeilijker wordt dadergroeperingen in kaart te brengen.

Op zaterdag 18 februari berichtte de burgemeester van Dendermonde dat hun proefproject met synthetische DNA-spray (SDNA) in de beveiligde de wijk Sint-Gillis tot een daling van 70% van de inbraken leidde.Hoe werkt het? Duizenden inwoners kochten de SDNA-spray (kostprijs 89,25 euro). Het is een onzichtbare, onuitwisbare merkvloeistof om al kostbare bezittingen mee te besproeien. De vloeistof bevat een unieke DNA-code met informatie over de eigenaar en is te detecteren met UV-licht.

In de wijk en op elk beveiligd huis werden posters gehangen om dieven voor het nieuwe systeem te waarschuwen. Ook in Antwerpen en Mechelen is er ondertussen een proefproject gestart.

Daarom volgende vragen aan de heer burgemeester:

Overweegt u om een in ??n of meerdere wijken met een hoog percentage aan inbraken een vergelijkbaar proefproject in te voeren met SDNA? Zo ja, welke wijken komen in aanmerking en op welke termijn? Zoniet, wat zijn uw overwegingen om het niet te doen en hebt u alternatieve preventieve projecten?

Stefaan Noreilde
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Ik wil met betrekking tot het aangehaalde voorbeeld van Sint-Gillis (Dendermonde) toch eerst kort de situatie schetsen. De afgebakende zone Sint-Gillis omvat ruim 2.000 woningen, waarbij de bewoners van 1.350 woningen een SDNA-set kochten en dit afficheerden op hun raam. Binnen dit proefproject dienden de bewoners zelf slechts 10 euro te betalen voor de SDNA-kit.

Het resterende bedrag werd bijgelegd door de Stad Dendermonde. Dendermonde trekt voor dit project gedurende 3 opeenvolgende jaren 50.000 euro per jaar uit. Het aantal voltooide geregistreerde inbraken in deze wijk daalde met 66%, namelijk van 41 naar 14. Slechts ??n ervan had plaats in een woning met SDNA.

In Knack.be dd 20/02/12 geeft burgemeester Buyse toe dat de inbraken verschuiven naar de andere delen van de stad. Volgens cijfers van het AIK (Arrondissementeel Informatiekruispunt) steeg het aantal voltooide woninginbraken in het arrondissement Dendermonde in 2011 met 20% ten opzichte van 2010. In arrondissement Gent is de stijging 35%, doch hierbij is Gent (28,9%) de kleinste stijger van de gemeenten in dit arrondissement (de naakte cijfers voor stad Dendermonde zijn niet gekend).

Het project in de wijk Sint-Gillis is slechts mogelijk omdat dit een zeer kleine wijk is waarop men massaal heeft ingezet. Maar liefst 2/3e van de bewoners doet mee en maakt dit ook kenbaar aan potenti?le inbrekers via stickers en affiches. Politie patrouilleert er frequent. Er werd veel ruchtbaarheid aan het project gegeven in de pers. Het is dan ook logisch dat potenti?le inbrekers ?toch voor even- een andere buurt verkiezen. Burgemeester Buyse geeft het verschuivingseffect ook toe en stelt een stijging van het aantal inbraken in andere wijken vast.

Tot op heden werden nog geen gemarkeerde voorwerpen teruggevonden. De kans dat dit gebeurt, is zeer klein gezien ?lke politiezone dan actief met UV-licht elk teruggevonden voorwerp moet onderzoeken op mogelijke aanwezigheid van SDNA (wat helemaal ni?t evident is; ook andere vlekken lichten op onder UV-licht).

Gent telt ongeveer 120.000 woningen. Hieruit buurten met een 2.000-tal woningen distilleren en een voorkeursbehandeling geven is niet aangewezen, gezien ook het verschuivingseffect. Tevens zouden eerst de inbraakcijfers van de afgelopen 5 jaar moeten bestudeerd worden om te kijken of er wel opvallend inbraakgevoelige wijken zijn (dergelijke acties richten op wijken die ??nmalig te kampen kregen met een inbraakgolf heeft weinig zin).

Korpschef Filip Rasschaert vult aan dat het globale aantal feiten daalt, maar de diefstallen in woningen blijven stijgen. Er is momenteel een werkgroep bezig die, na het actieplan op arrondissementeel niveau, een eigen actieplan ontwikkelt. Alles wordt eens opnieuw bekeken om meer impact te hebben op het fenomeen. De SDNA is slechts ??n van de mogelijke preventiemaatregelen.

Dani?l Termont
Burgemeester

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info