Gratis vuilniszakken

22 februari 2011
Wie het financieel iets moeilijker heeft in onze stad krijgt gratis huisvuilzakken of extra ophaalkrediet voor de afvalcontainer. 'Mensen die in gemeenschappen leven', bijvoorbeeld een rust- en verzorgingstehuis zijn uitgesloten van deze tegemoetkoming.

Er zijn echter projecten van beschut wonen, waar de bewoners een soort huishuur of woonvergoeding betalen. In deze woonvergoeding is de afvalophaling niet inbegrepen. De bewoners voldoen in sommige gevallen aan de inkomstencriteria om recht te hebben op gratis huisvuilzakken, maar hebben het statuut ?alleenstaande in een gemeenschapswoning? en worden omwille daarvan geconfronteerd met het exclusiecriterium.

  • Is het stadsbestuur op de hoogte van de situatie waarin de bewoners van beschutte woonprojecten zich bevinden?
  • Welke maatregelen zullen genomen worden om aan de bekomernis van de bewoners van dergelijke projecten tegemoet te komen?

Sami Souguir
Fractievoorzitter

 

Antwoord:

In uw schriftelijke vraag met bovenvermeld kenmerk, heeft u het over de problematiek van verstrekken van gratis huisvuilzakken aan 'mensen die in gemeenschappen leven' en het exclusiecriterium waarmee zij geconfronteerd worden. Ik kan u hierover het volgende meedelen.

Het stadsbestuur is van deze problematiek op de hoogte. Al dan niet verblijven in gemeenschappen is een criterium dat zowel wordt gehanteerd bij toelage ?sociale correctie? als de incontinentiepremie. In het geval van ?sociale correctie? moet echter worden opgemerkt dat hier geen inkomensgrenzen meer worden gehanteerd: rechthebbenden moeten beschikken over verhoogde tegemoetkoming/OMNIO-statuut en de uitreiking gebeurt op basis van gezinsgrootte.

Ofwel woont men als alleenstaande op een zelfde adres (bvb. beschut wonen delta Wonen, Domos, Home Emmaus, tehuis Gandae, RVT?s Avondsterre, Home Claire, Rustoord Toevlucht van Maria). Dan heeft men inderdaad geen recht op sociale correctie. Ofwel doet men beroep op een voorziening, maar woont men op verschillende adressen (vb. zelfstandig wonen Fokus, deel van Emmaus). Dan heeft men w?l recht op sociale correctie.

Ongeacht in welke vorm van instelling men woont, betaalt men mee aan de kosten van huisvuilophaling (de effectieve kost of als deel van de dagprijs).

De instellingen mogen echter zelf kiezen met welke afvalstoffenmaatschappij zij in zee gaan. IVAGO heeft hier namelijk geen monopolie want het betreft hier bedrijfsafval.

Er zou dus een wezenlijke ongelijkheid blijven bestaan aangezien niet alle instellingen een contract hebben met IVAGO. Daarnaast zou het trouwens administratief onevenredig zwaar zijn, en de instellingen zijn ook geen vragende partij om (via individuele aanvragen en controle) een systeem op te zetten dat onderscheid kan maken tussen verschillende praktijken (qua verrekening, werken met huisvuilzakken dan wel containers,?).

Er stellen zich dan eveneens problemen op vlak van de bepaling van uitreiking op basis van gezinsgrootte. Het zou bovendien een stap terug zijn van de huidige proactieve en administratief eenvoudige praktijk van de toekenning van sociale correctie.

Daarom stellen we voor om voorlopig de huidige situatie niet te wijzigen. Ik hoop dat ik u met deze informatie van dienst was.

Tom Balthazar
Schepen van Milieu, Stadsontwikkeling en Wonen

Op 13 oktober staan de liberalen, socialisten en onafhankelijke Gentenaars samen op één lijst Voor Gent.

Voor Gent kiest voluit voor samenwerking, over de partijgrenzen heen en reikt de hand aan iedereen die op een positieve manier aan het Gent van morgen wil werken.

Meer info:

www.voorgent.be

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info