Studentenkoten

8 juni 2009
Het aantal studenten in Gent blijft stijgen en de uitstraling van Gent als studentenstad neemt al maar toe. Natuurlijk zijn we trots dat Gent de grootste studentenstad van het land is en dat studenten kiezen voor een stad waarin wordt geleefd.

Maar dit succesverhaal heeft een keerzijde. Een grote zorg is vooral de woningmarkt. Uit de recent verschenen Gentse woonstudie blijkt de al maar toenemende studentenpopulatie in onze stad een grote druk uit te oefenen op de private huurmarkt. Door het nijpende tekort aan koten in Gent komen studenten in het vaarwater van modale gezinnen op de huurmarkt en veranderen hele woonbuurten in studentenbuurten. Het tekort is blijkbaar zo groot dat studenten almaar vroeger naar een kot op zoek moeten.

De conclusie is dat er dringend bijkomende huivestiging voor studenten moet voorzien worden. Vandaar volgende vragen:

  • Heeft het stadsbestuur een structureel overleg met de universiteit hieromtrent?
  • Zijn er concrete plannen voor bijkomende huisvestiging en zo ja, voor hoeveel koten?
  • Zal dat volstaan om stijgende studentenpopulatie op te vangen?
  • Kunnen we ook als stad inspanningen leveren om het tekort op te vangen?
  • In welke mate volstaan de tijdelijke 'container'-koten, waarvan sprake, om al ??n en ander op te vangen?

Sofie Bracke
Gemeenteraadslid

Antwoord:

Er is wel degelijk overleg. Er is enerzijds het overlegplatform kot@gent. Hierin zitten vertegenwoordigers van de verschillende hogescholen, de Universiteit en de Stad Gent. Dit overlegplatform komt twee keer per jaar samen en focust voornamelijk op de studenten huisvestingsproblematiek. De Stad Gent is hier initiatiefnemer (Dienst Wonen).

Anderzijds is er de werkgroep Stad Gent ? Universiteit. Deze wordt getrokken door de dienst Co?rdinatie, komt 2 jaarlijks samen en de besprekingen zijn hier zeer ruim. Alle mogelijke onderwerpen worden hier besproken.

Daarnaast is er nog een bestuurlijke werkgroep waar er overleg is tussen het college en de Universiteit. Dit is ook tweejaarlijks en wordt voorbereid door de ambtelijke werkgroep.

Momenteel voorziet de Universiteit een 600-tal bijkomende studentenkamers (Kantienberg). Op de gronden aan de Sterre is er de mogelijkheid om nog 500 entiteiten bij te bouwen. Ook bekijkt men verder de opportuniteit van de 'containerkoten'. Daarnaast onderzoekt SOB de mogelijkheid om studentenkamers op te richten op hun verschillende terreinen. Op korte termijn zou men daar een 50 tal kamers kunnen (laten) bouwen.

De vzw SOVEREG (studentvoorzieningen) plant nog een extra home (350/450 plaatsen) aan de campus Schoonmeers.

Er zijn op dit moment geen exacte prognoses maar er moeten meer initiatieven worden ontwikkeld. Ook de woonstudie toont aan dat we niet voldoende hebben om de studentenhuisvesting op ons te nemen.

Momenteel worden bilaterale gesprekken gevoerd met de onderwijsinstellingen om na te gaan hoe men kan samenwerken. De Stad wil niet dat onder het om van ?studentenkamers? kamers worden gebouwd voor de reguliere huisvesting. Men wil streven naar een mix streven van kamers, studio?s en appartementen. Men wil geen h?le straten met koten. Dit om samenlevingsproblemen te vermijden. De Universiteit en Hogescholen moet er tussen zitten als er private bouwprojecten zijn en hun verantwoordelijkheid nemen. De Stad kan niet vergunnen als de Universiteitsinstellingen er niet tussen zitten. Op basis hiervan is de Stad gesprekken aan het voeren om naar een goede oplossing te komen en om de private ondernemers ook te kunnen laten bouwen voor de scholen.

De Stad Gent heeft recent een taskforce studentenhuisvesting opgericht met vertegenwoordigers van Stad Gent, SOB, Universiteit en Hogescholen. Ook hier bekijkt men hoe men de studentenhuisvesting kan realiseren. Hetzij door nieuwbouw, hetzij door hergebruik van leegstaande gebouwen. Eventuele voorstellen worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Karin Temmerman
Schepen van Stadsontwikkeling, Mobiliteit en Wonen

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info