Vrijwilligers verkiezingen

27 april 2009
Sinds kort kunnen vrijwilligers zich bij de bevolkingsdienst van hun gemeente melden als vrijwilliger om de taak van voorzitter of bijzitter van een stem- of telbureau uit te voeren.

In februari van dit jaar werd reeds een vraag gesteld over het bevolken van de kiesbureaus in Gent. De schepen antwoordde toen dat de stad niet van plan is om actief op zoek te gaan naar vrijwilligers, aangezien er zich tot op heden bij de aanduiding van de leden van de bureaus in Gent geen noemenswaardige problemen hebben voorgedaan.

Naar aanleiding van deze recente wijziging van de kieswet, denk ik dat het aangewezen is eerst een beroep te doen op vrijwilligers, vooraleer burgers verplicht aan te duiden.

  • Hoeveel vrijwilligers hebben zich tot op heden bij de stad Gent aangemeld?
  • Heeft de stad deze mogelijkheid op een of andere manier kenbaar gemaakt (streekblad, website?)? Zo neen, waarom niet?
  • Hoeveel Gentenaars zullen via de ?beroepenlijst? worden opgeroepen om de bureaus te bevolken?

Sami Souguir
Fractievoorzitter

Antwoord:

Inderdaad zoals u stelt, in februari stelt u al die vraag en werd u toen geantwoord dat wij eigenlijk niet echt actief naar vrijwilligers zijn op zoek gegaan, omdat wij in het verleden eigenlijk nooit problemen hebben gehad voor de aanduiding van leden zowel voor de stem- als voor de stemopvolgingsbureaus. Wat niet betekent dat natuurlijk de vrijwilligers zich niet kunnen aanmelden bij het Bureau Verkiezingen, zoals dat ook vroeger is, om zowel de functie als bij- of als voorzitter waar te nemen.

Tot nu toe, en dat is vrijdag, hebben zich 16 vrijwilligers gemeld. De gegevens van deze vrijwilligers worden dan onmiddellijk doorgestuurd naar het hoofdbureau en deze personen kunnen er dan zeker van zijn dat ze aangewezen worden als voor- of als bijzitter volgens de door hen gemaakte voorkeur.

Stad Gent heeft nog zelf geen initiatief genomen om vrijwilligers te lokken. Enerzijds vanwege geen aanleiding, dus niet echt noodzakelijk, maar eigenlijk ook geen wettelijke basis. Het is namelijk zo, als gevolg van de wijziging van het Algemeen Kieswetboek, de wet van 14 april laatstleden, komen vrijwilligers nu ook in aanmerking als beroep, dus die keuze die dan gemaakt wordt als beroep, voor de invulling van de functie van voor- en bijzitter in de stem- en de stemopnemingsbureaus. Bijgevolg kunnen deze personen dan ook vermeld worden in het rijksregister als kandidaat voor- en bijzitter. Daar deze lijst met de in aanmerking komende beroepen voor de functie van voor- en bijzitter reeds op 1 april werd afgedrukt, en het hoofdbureau reeds volledig is met het aanduiden van voor- en bijzitters, zal dus eigenlijk maar deze wijziging uitwerking hebben en zichtbaar zijn bij de volgende verkiezingen.

Om nog een cijfer mee te geven, wij zullen ongeveer 3.000 Gentenaars nodig hebben om de stem- en de stemopnemingsbureaus te bevolken. Alstublieft.

Catharina Segers
Schepen van Bevolking en Ambtenaar van de Burgerlijke Stand

Ik zou toch wel enigszins naar de komende verkiezingen toe pleiten om er geen grote budgetten voor vrij te maken, maar toch enigszins een communicatie mogelijk te maken met een oproep naar vrijwilligers toe. Want het is natuurlijk niet omdat in het verleden zich geen problemen hebben voorgedaan, dat men natuurlijk als men verplicht opgeroepen wordt met vol enthousiasme komt deelnemen aan het zogenaamde democratische feest van de verkiezingen. Dus toch enigszins als het kan vrijwilligers stimuleren. Dank u.

Sami Souguir
Fractievoorzitter

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info