Vestigingspremie voor jongeren

5 november 2008
Betaalbaar wonen is ??n van de grootste problemen in Gent. Al te veel mensen, vaak jonge gezinnen, slagen er niet in een betaalbare woning te verwerven in onze stad. Om aan dit probleem tegemoet te komen heb ik in maart 2007 aan het stadsbestuur de vraag gesteld of het invoeren van een 'vestigingspremie' tot de mogelijkheden behoort. Dit zou nader bekeken worden.

Ondermeer in Ukkel en Aalst heeft men reeds een premie voor jonge huiskopers ingevoerd. Dergelijk initiatief kan voor vele jonge gezinnen dat extra duwtje in de rug betekenen.

  • Is de schepen bereid de invoering van een premie voor het verwerven van een eigen woning voor de Gentse jonge gezinnen in overweging te nemen?
  • Indien ja, hoe kan een dergelijke premie eruit zien? Wat is de timing hiervoor?
  • Indien het stadsbestuur een dergelijke premie voor jonge huiskopers niet genegen is, welke zijn hierbij dan de overwegingen?

Sofie Bracke
Gemeenteraadslid

Antwoord:

Schepen Karin Temmerman antwoordt dat het inderdaad de bedoeling is om jongeren en starters aan te moedigen om in de stad Gent te komen wonen, te blijven wonen en er hun eigen woning te verwerven.

Er is meer nodig dan een financi?le aangelegenheid. Men merkt dit ook in de lopende studie naar woonbehoefte. Woonomgeving, cr?ches, speelpleinen, scholen, spelen ook een rol. Aan de hand van de studie willen we nog een aantal maatregelen nemen.

De Stad gaat daarom ook g??n zogenaamde aankooppremie uitvaardigen, dat is niet gebudgetteerd, maar men gaat wel onrechtstreeks jonge starters steunen: aan kostprijs (dus onder de marktwaarde) worden bouwvrije kavels aan via het AG SOB aangeboden.

De Stad zal budgetwoningen realiseren in grote woonontwikkelingen zoals de Gasmetersite. Op deze wijze wil men ook het aanbod en prijzen wat in de hand houden. Bedoeling is om eerst te kijken welke de resultaten zijn en samen met de woonstudie te onderzoeken wat de bijkomende maatregelen moeten zijn alvorens een budgettaire maatregel te nemen om die premie te geven.

Raadslid Bracke gaat ermee akkoord dat het om verschillende factoren gaat. Het is positief dat de dubbele piste aanbod/prijs wordt bewandeld. De jonge gezinnen zijn nodig in de stad en hebben een maximale ondersteuning nodig.

Raadslid Filip Watteeuw is akkoord dat er inspanningen worden gedaan om jonge gezinnen aan te trekken en te houden in de stad. De schepen heeft de zaken aangekaart die belangrijk zijn, maar hij is geen voorstander van een eenvoudige aankooppremie.

De mensen die deze premie zogenaamd zouden nodig hebben zijn, niet allemaal, maar zij dikwijls mensen die grote meerwaardes realiseren eenmaal de woning hun eigendom is. De vraag is of de Stad zich kan veroorloven om deze premies te geven aan mensen die het ?niet echt nodig hebben?. Zeker niet als we kijken op een langere termijn. Men moet goed omgaan met het geld van de belastingsbetaler. Een dergelijke premie zal de situatie amper veranderen.

Raadslid Bracke repliceert dat dit inderdaad een ideologisch verschil is. Zij vindt dat het belastingsgeld moet terugvloeien naar alle Gentenaars.

Raadslid Watteeuw geeft als voorbeeld de herwaarderingsgebieden. Er werden in het verleden premies gegeven van rond de 5000 euro. Ondertussen zijn in bepaalde gebieden de huizen in 20 jaar tijd verviervoudigd qua prijs. Is het dan nodig om premie te geven?

Schepen Temmerman zegt dat het een probleem waar men zich moeten over buigen. Als met subsidies wordt gewerkt, moet het de bedoeling zijn dat deze op ??n of andere manier terugvloeien naar de Stad. Bij de kavels bijvoorbeeld wordt de grond aangeboden aan lagere prijs; bij verkoop woning zou het mogelijk moeten zijn dat dit op ??n of andere manier terugvloeit naar de Stad.

Optionele cookies plaatsen voor Google Analytics, zoeken en social media integratie:       Accepteren       Weigeren       Meer info