Retributiereglement grafconcessies wijzigt vanaf 1 januari 2009
Het begraven in volle grond en het plaatsen van de urne blijven kosteloos voor alle inwoners. De eerste tien jaar betalen nabestaanden ook geen retributie. Het nieuwe reglement betreft niet enkel een tariefverhoging, maar ook een verlaging. Het voordeeltarief dat voordien enkel gold voor kinderen tot 7 jaar wordt vanaf 1 januari opgetrokken tot de leeftijd van 18 jaar.
De Stad Gent beheert 18 begraafplaatsen op 60 ha. grond. Jaarlijks zijn er ongeveer 1.100 begravingen. De Stad Gent staat in voor de aanleg en het onderhoud van de begraafplaatsen. De jongste jaren evolueerden de Gentse begraafplaatsen meer en meer naar bezinningstuinen met aandacht voor de natuur. Jonge boompjes werden aangeplant, struiken voorzien en extra zitbanken werden geplaatst. Grijze eentonige stenen ruimden plaats voor groene aangename wandelpaden. Door de stijging van het aantal crematies kwam er meer vrije ruimte voor de creatie van urnentuinen. Dit zijn gedenkvormen met verschillende thema?s zoals vlinders, rozen of paddenstoelen. Het resultaat is dat de stedelijke begraafplaatsen zijn uitgegroeid tot groene oases van rust en bezinning.
Meerkost
Maar het groen vergt heel wat onderhoud: gras moet gemaaid worden, hagen worden geschoren, jonge bomen worden gesnoeid en onkruid wordt geschoffeld. Daarnaast besloot de Gemeenteraad in 2003 om vanaf 2010 geen chemische onkruidbestrijders meer te gebruiken. De omzetting van 60 ha. stenen dodenakkers naar 60 ha. groene gedenkparken betekent dus een ernstige financi?le inspanning zowel naar heraanleg als naar inzet van arbeidskrachten. Zo weegt de aankoop van materiaal zoals zitgrasmaaiers (die om de 6 jaar vervangen moeten worden) enorm op het budget en wordt er ook meer groen aangekocht.
Ook op het vlak van wegen, riolering en dienstgebouwen zal er de komende jaren flink moeten ge?nvesteerd worden. Om het Gents funerair erfgoed en patrimonium in stand te houden, moet een financi?le inhaalbeweging worden uitgevoerd die niet meer uit te stellen valt. Alleen al het herstellen van de riolering en de wegen op de Westerbegraafplaats vergt een investering van 400.000 euro.
Daarnaast zijn de investeringskosten voor een ondergrondse grafkelder en voor een nis in een urnenmuur gestegen met 25% ten opzichte van de prijzen in 2004, toen het vorige retributiereglement door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Voor een ondergrondse grafkelder is de prijs gestegen van 1.000 euro naar 1.620 euro Dit is vooral te wijten aan de gewijzigde wetgeving met meer zorg voor het milieu. Er wordt niet langer begraven in het grondwater en er moet een permanente aan- en afvoer van lucht zijn. In Drongen zijn bovengrondse kelders vereist, die 3.750 euro per kelder kosten. Maar de stad blijft wel 50 jaar verantwoordelijk. Een herstelling aan een kelder kost al gauw 15.000 euro. Ook de aankoop van de gedenkvormen is aanzienlijk gestegen in prijs.
Voordeeltarief minderjarigen
Gezien de stijging van de kosten dringt een aanpassing van het retributiereglement zich op. De verhoging van de tarieven geldt enkel voor de meer luxueuze gedenkvormen zoals kelders, urnentuinpercelen en keramische urnen. Aan de basisdienstverlening verandert er niets. Begraven blijft kosteloos voor alle inwoners en voor de eerste tien jaar van een concessie hoeft er geen retributie betaald te worden. Het voordeeltarief dat tot nu toe golden voor kinderen tot 7 jaar wordt opgetrokken naar alle minderjarigen. Dit betekent dat het tarief voor het begraven en plaatsen van de urne van minderjarigen tot 18 jaar in een columbarium of een urnenveldperceel na de eerste 10 jaar gratis met de helft verminderd wordt, op voorwaarde dat de minderjarige apart begraven wordt.
Sociale tewerkstelling
De dienst Burgerzaken werkt samen met OCMW Gent en het Lokaal Werkgelegenheidsbureau aan de realisatie van sociale tewerkstelling. Op de begraafplaatsen zullen langdurig werklozen en laaggeschoolden de kans krijgen nieuwe werkervaringen op te doen. Ze worden ingeschakeld in de groenprojecten, het onthaal van de bezoekers, het toezicht op de begraafplaatsen, controle op de toegang voor voertuigen, openen en sluiten van de Westerbegraafplaats en Campo Santo en aanmelden van begrafenisstoeten.
Leren en Werken
De dienst Burgerzaken ? begraafplaatsen zal eveneens samenwerken met het departement Onderwijs voor het uitvoeren van onderhouds- en kleine renovatiewerken op de begraafplaatsen. Drie leerlingen van CEDO zullen in het kader van het decreet Leren en Werk, waarbij werk gemaakt wordt van het zogenaamd voltijdse engagement, tewerk gesteld worden gedurende 20 weken en 14 u per week. Het decreet voorziet in leer- en werktijd voor jongeren die schoollopen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs. Na de leertijd kunnen de leerlingen werken als vrijwilliger. Er zal bekeken worden welke begraafplaatsen en de werken in aanmerking komen. De leerlingen zullen worden begeleid door trajectbegeleiders van de school en op het werkveld door medewerkers van de dienst Burgerzaken ? begraafplaatsen.
Informatie
Dienst Burgerzaken -Overlijdens, Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, tel. 09 266 72 60, fax 09 266 72 59, e-mail overlijdens@gent.be
Dienst Burgerzaken ? Begraafplaatsen, Palinghuizen 143, 9000 Gent, tel. 09 216 79 20, fax 09 216 79 36, e-mail begraafplaatsen@gent.be
Bevoegd
De heer Geert Versnick, ambtenaar van de burgerlijke stand, stadhuis, Botermarkt 1, 9000 Gent, tel. 09 266 53 50, fax 09 266 53 79, e-mail schepen.versnick@gent.be.